Aalter

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Aalter? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en winstgevend. D.m.v. zonnepanelen op je woning wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Wegens de aantrekkelijke paneel prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de interessante terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Op basis van zonnepanelenvoordeel.be lees jij uitgebreide gegevens die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Aalter!

zonnepanelen installateur 9880
 • Minder betalen voor stroom.
 • Milieubewuste keuze.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteAalter
Postcode98800
Gasverbruik22.790 kWh
Stroomverbruik kWh3395 kWh
Gemiddelde energierekening€171,35

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Aalter april 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. Verscheidene gemeenten werken met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be check je hoe het ervoor staat in de gemeente Aalter. Kan je het niet vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Aalter zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Aalter
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn interessante leningen waarmee huishoudens tegen een speciaal rentetarief een krediet kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€5010), dan profiteer je al van een korting van zo’n €621. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of injecteer je terug op het energienet. Daarvoor krijg jeeen passende vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de “ouderwetse” tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is in lijn met 4 procent rente. Niet alleen gunstig voor onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden woningeigenaren hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De totale kosten van zonnepanelen komt tot stand door het soort en merk, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te lager de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Aalter liggen tussen de €5200 en €6600 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en rendement
Een pakket met 10 panelen staat gelijk aan circa om en nabij 3030 kWh stroom. Bij een maatschappij als Budget Energie en/of Qurrent betaal je al snel €757,50 (kosten april 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Aalter kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de volgende paragraaf tref jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117908€3550 – €4300€400
2304013€5225 – €5725€525
3326015€6000 – €6075€825
4394017€6350 – €6650€900
5434020€6950 – €7275€970
6491023€7425 – €8200€1090

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het voldoet aan een aantal voorwaarden: voldoende plek beschikbaar, een positie gericht tussen westen of oosten (meest ideale is het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak. Ook is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Dankzij de zonnepanelencheck Aalter vind je de toepasbaarheid voor uw dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Aalter is 3395 kWh. Dat staat gelijk aan grofweg 11 pv-panelen van 290 wattpiek. Let op: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Maak ook een inschatting van de toekomstige situatie. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 panelen genoeg, voor 1825 kWh gaan we uit van 8, voor 2950 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3950 kWh zijn dat 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. Meer dan de helft van de bewoners verkiezen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Eveneens bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. De investering is laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning verplicht in Aalter?

Voor de installatie van zonnepanelen op uw dak hoeft men geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-aalter

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Aalter vergelijken? Door gebruik te maken van het onderstaande stappenplan kies je snel en eenvoudig een goede specialist in jouw omgeving. Tal van installateurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Maak niet alleen een keuze op basis van het tarief. Check ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Hebben we het over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdracht omschrijven

  Omschrijf het soort huis. Het type dak (plat of schuin) en de geografische ligging van het dak zijn van groot belang. Kies vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De installateur voorziet jou dan van relevant zonnepanelen advies in Aalter.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn gegevens als: je voor- en achternaam, telefoonnummer en een e-mailadres. Hierdoor is het voor ons duidelijk hoe wij u kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste krijgt u natuurlijk de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijk offertes

  Na 4-5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van vakmannen uit de omgeving. Kijk niet alleen naar de laagste prijs, maar vraag ook om kleine lettertjes/certificaten (je kunt denken aan CE-keurmerk, Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk) en referenties. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed om te weten: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We zien vele rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gebouwendie het dak over hebben voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De kosten bedragen zo’n €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Voldoende eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Of denk aan een meer collectief project. Denk aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Aalter op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Aalter
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Aalter een netvergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningen met pv-panelen die beschikken over een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding ligt op die manier te laag. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente