Dour

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Dour? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en winstgevend. Via zonnepanelen gericht op het zuiden is het mogelijk eigen energie te genereren. Dankzij de dalende inkoopprijs, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de zogenaamde terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is dit iets voor mijn woning? Wat is het rendement na 10 jaar? Geholpen door onze vergelijker tref jij accurate raadgeving die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Dour!

zonnepanelen installateur 7370
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • BTW terugvragen.

ProvincieHenegouwen
GemeenteDour
Postcode73700
Gasverbruik20.930 kWh
Stroomverbruik kWh3365 kWh
Gemiddelde energierekening€162,92

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Dour juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. Wel bestaan er gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website energiesparen.be check je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Dour. Kan je hier niets over vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Dour kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Dour
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, bpost bank energie lening. Dit zijn interessante leningen waardoor consumenten tegen een lage rente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4650), dan is jouw winst al gauw €576. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden overgenomen door de energieleverancier. Hiervoor krijg je een gepaste vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aardbol, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen komt tot stand door het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe betaalbaarder het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Dour komen doorgaans uit tussen de €4900 en €5700 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa pak ‘m beet 2810 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Energiedirect en/of Vandebron betaal je daarvoor zo’n €702,50 (tarief juni 2024). Via goedkope zonnepanelen in Dour bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de volgende paragraaf lees je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117208€3425 – €4250€440
2284011€5225 – €5875€600
3328014€5925 – €6275€700
4408018€6300 – €6700€910
5450020€6900 – €7225€1020
6498022€7600 – €8075€1090

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het overeenstemt met een aantal regels: voldoende ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Mede is ligging onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Gezien de zonnepanelencheck Dour lees jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Dour bedraagt 3365 kWh. Dit staat voor om en nabij 10 zonnepanelen van 325 wattpiek. Let op: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met een hoger vermogen hoef je er ook minder te leggen. Maak ook een inschatting van het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 pv-panelen genoeg, voor 1925 kWh zijn dat er 7, voor 2950 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3825 kWh gaat het om 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is ongeveer gelijk. De gemiddelde consumenten prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Verder kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Hoe zit het met een vergunning in Dour?

Puur voor zonnepanelen bovenop uw huis geldt er geen vergunningplicht. Dit geldt niet voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Gewoonlijk is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-dour

Een zonnepanelen-installateur vinden

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Dour vergelijken? Middels onze stappenplan vind jij vandaag nog een professionele monteur in je postcodegebied. Verschillende leveranciers hebben zelfs een speciale showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Focus niet uitsluitend op de installatiekosten. Vraag ook om voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  We zoeken installateurs uit de buurt. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Gaat het om een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Praten we over een huurwoning of koophuis? Wat is de stroomvraag? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat zijn je wensen?

  Beschrijf de eigenschappen van de woning. Het soort huis (plat + schuin) en de oriëntatie van het huis zijn cruciaal. Selecteer tevens een ideale leverdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige biedt zo actueel zonnepanelen advies in Dour.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het gaat hier om achternaam, voornaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het mailadres. Dan weten we hoe we je het beste kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Aansluitend ontvang je de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 7 dagen volgt er een transparante offerte van installateurs die goed staan aangeschreven. Kijk verder dan de goedkoopste prijzen, maar vraag ook om certificering (zoals bijv. IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk, Recyclage) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Dit is geen issues meer: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er zijn nogal wat bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan organisaties die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Huren kan al vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Onder andere met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Dour op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Dour
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Dour een vergoeding aan de distributienetbeheerder – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Vlamingen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG is duidelijk: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente