Wihéries

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Wihéries? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en heb je razendsnel terugverdiend. Door gebruik te maken van de zonnepanelen van tegenwoordig wek je in eigen beheer groene stroom op. Wegens de dalende prijzen van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Met behulp van deze pagina tref je toepasbare toelichtingen die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Wihéries!

zonnepanelen installateur 7370
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Milieubewuste keuze.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieHenegouwen
GemeenteDour
Postcode73700
Gasverbruik21.900 kWh
Stroomverbruik kWh3350 kWh
Gemiddelde energierekening€166,63

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Wihéries juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet aan de orde in België. Verscheidene gemeenten werken met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Dour. Onduidelijke informatie? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Dour kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Met de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Wihéries
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet, bpost bank energie lening. Dit zijn speciale leningen waarmee huizeneigenaren extra goedkoop een krediet kunnen nemen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is nu een speciale afspraak die oudere woningen aanmoedigt om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Val jij in deze categorie? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4620), dan bedraagt het voordeel al snel €573. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het gaat om een privé-woningen het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een soort vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Wek je meer op dan je verbruikt? In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: deze klassieke mechanische meters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. De komende jaren komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement komt overeen met een royale 4% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee! Al ruim tienduizenden investeerders hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt bepaald door het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te lager de investering. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De verwachte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Wihéries zitten vaak tussen de €4000 en €6100, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en rendement
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen mondt uit in pak ‘m beet 2990 kWh stroom. Bij een maatschappij als Eneco en/of Powerpeers betaal je daarvoor zo’n €747,50 (prijs juli 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Wihéries is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het volgende overzicht ontdek je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120706€3650 – €4350€380
2284012€5100 – €5600€675
3352014€5950 – €6200€875
4410017€6500 – €6750€950
5440020€7050 – €7225€960
6510023€7600 – €8175€1080

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het conformeert aan een aantal eisen: voldoende plek beschikbaar, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een sterk dak. Overigens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Wegens de zonnepanelencheck Wihéries vind je of jouw dak geschikt is. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wihéries bedraagt 3350 kWh. Hiervoor heb je nodig zo’n 12 zonnepanelen van 290 wattpiek. Aanbeveling: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er minder nodig. Kijk ook goed naar de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 panelen geschikt, voor 1800 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2925 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3800 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement verschilt niet veel. De gemiddelde investeerders geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Verder zijn er dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning noodzakelijk in Wihéries?

Voor het laten plaatsen van panelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Doorgaans gelden er andere regels voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Gewoonlijk moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wiheries

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in Wihéries vergelijken? Door het onderstaande stappenplan kies jij in korte tijd een professionele vakspecialist in de buurt. Het merendeel van de installateurs beschikken over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de tarieven. Check ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het uitgangspunt een huurhuis of koopwoning? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Omschrijf het project

  Definieer zo specifiek mogelijk de woning. Het genre huis (plat en/of schuin) en de geografische ligging van het huis zijn essentieel. Kies daarna de gewenste uitvoerdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. Het installatiebedrijf geeft dan geschikt zonnepanelen advies in Wihéries.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Van belang zijn uw voornaam + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en e-mailadres. Hierdoor komen we erachter hoe we contact kunnen opnemen indien er onduidelijkheden zijn. Daaropvolgend verstrekken zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na zo’n 5 werkdagen volgt er een transparante offerte van deskundigen uit de omgeving. Kijk niet alleen naar de laagste prijs, maar vraag ook om kleine lettertjes/certificaten (voorbeelden zijn VDE keurmerk, RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Er zijn goede alternatieven: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen nogal wat interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gymzalen die hun dak/grond kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kan al vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijv. samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Wihéries op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Wihéries
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Wihéries een capaciteitstarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met pv-panelen met de terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €86,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!