Diest

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Diest? Zonnepanelen zijn duurzaam en heb je razendsnel terugverdiend. Aan de hand van zonnepanelen op jouw woning wek je in eigen beheer groene stroom op. Door o.a. de aantrekkelijke paneel prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? D.m.v. zonnepanelenvoordeel.be ontdek jij waardevolle adviezen die helpen bij zonnepanelen kopen in Diest!

zonnepanelen installateur 3290
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteDiest
Postcode32900
Gasverbruik22.050 kWh
Stroomverbruik kWh3425 kWh
Gemiddelde energierekening€168,94

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Diest juli 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Wel bestaan er gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be tref jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Diest. Onduidelijke informatie? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Diest bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Diest
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening, Crelan eco Energy, Beobank ecokrediet. Dit zijn interessante leningen waarmee huizeneigenaren met een lage rente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die oudere woningen aanmoedigt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4770), dan profiteer je al van een korting van zo’n €591. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest injecteer je terug op het energienet. Hiervoor ontvang je een soort vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de klassieke mechanische tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is vergelijkbaar met een royale 5% spaarrekening. De win is er niet alleen voor het milieu, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden woningen wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen kan men berekenen met het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe goedkoper je uit bent. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Diest schommelen tussen de €5200 en €6400 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen resulteert in plusminus 2800 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Essent en Oxxio betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €700,00 (onkosten juli 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Diest kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hieronder doorzoek je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117708€3425 – €4450€420
2294011€5100 – €5750€650
3324014€6050 – €6225€825
4400018€6475 – €6850€900
5465019€7075 – €7125€960
6485022€7675 – €8150€1050

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het conformeert aan een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met de richting tussen oost / west (het zuiden is het efficiëntst), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Ook is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Door o.a. de zonnepanelencheck Diest vind jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Diest is 3425 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig grofweg 12 zonnepanelen van 285 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met meer Wattpiek hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Denk ook eens na over de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 800 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen afdoende, voor 1950 kWh gaan we uit van 8, voor 2950 kWh zijn dat er 11, en voor 4000 kWh moet je uitgaan van 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is ongeveer gelijk. Meer dan de helft van de huizenbezitters verkiezen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Tevens kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit type PV-panelen zijn breed inzetbaar. De kosten zijn lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Hoe zit het met een vergunning in Diest?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak is een vergunning niet noodzakelijk. Er gelden alternatieve voorwaarden voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Doorgaans is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-diest

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Diest vergelijken? Gebruikmakend van tips van onze adviseurs heb je binnen enkele minuten een betrouwbare vakspecialist in de buurt. De meeste bedrijven bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Beperk je niet alleen tot de kosten. Check ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Betreft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Hebben we het over een woning in privé-bezit? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project beschrijven

  Schets zo specifiek mogelijk de woning. Het soort woning (plat + schuin) en de focus-richting van het huis zijn belangrijke onderdelen. Maak ook een keuze voor een ideale leverdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De expert geeft op die manier aantrekkelijk zonnepanelen advies in Diest.

 4. Overige gegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het betreft achternaam, voornaam, een (vast) telefoonnummer en het mailadres. Vandaar komen wij erachter hoe we contact kunnen leggen wanneer er aanvullende info nodig is. Vervolgens verzenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen een week ontvang je een offerte op maat van vakmannen met een goede naam in de buurt. Pas op voor alleen de goedkoopste prijzen, maar wees scherp op eventuele keurmerken (zoals TÜV keurmerk, ISO certificaat, CE-keurmerk, Recyclage) en reviews van klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur je een woning en is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of kan je het nu niet betalen? Goed nieuws, ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er bestaan verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn ondernemingen die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost zo’n €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is niet meer noodzakelijk.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Zoals met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Diest op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Diest
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Diest een capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor consumenten met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik dit betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente