Schaffen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Schaffen? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en fiscaal aantrekkelijk. Door zonnepanelen gericht op het zuiden wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Ten gevolg van de dalende prijzen van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de zogenaamde terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Op basis van zonnepanelenvoordeel.be bekijk je toepasbare tips met betrekking tot zonnepanelen kopen in Schaffen!

zonnepanelen installateur 3290
 • Structureel lagere energiekost.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteDiest
Postcode32900
Gasverbruik22.180 kWh
Stroomverbruik kWh3490 kWh
Gemiddelde energierekening€170,94

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Schaffen mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. Regelmatig hebben gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) check jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Diest. Kom je er niet uit? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €800,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Diest zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Schaffen
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening, Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dit zijn speciale leningen waardoor huishoudens met een lage rente een speciaal type lening kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4900), dan profiteer je al van een korting van zo’n €607. Houd rekening met 2 aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor deze elektriciteit ontvang je een gepaste vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de “ouderwetse” tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 4 procent rente. De win is er niet alleen voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee! Al ruim enkele honderdduizenden investeerders hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen komt tot stand door het soort en merk, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe voordeliger de investering. De reden daarvan is: omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten (mei 2024) van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Schaffen fluctueren tussen de €4200 en €5500 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen resulteert in zo’n 2750 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Engie of Qurrent staat dit al gauw gelijk aan €687,50 (tarieven mei 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Schaffen kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hieronder doorzoek je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
121008€3525 – €4425€390
2272011€5075 – €5650€600
3330014€5950 – €6225€700
4407018€6400 – €6600€890
5448019€6950 – €7200€1010
6513021€7650 – €7900€1040

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het strookt met een aantal randvoorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met een positie tussen het oosten en westen (zuiden is aan te raden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een degelijke dakconstructie. Eveneens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Schaffen achterhaal jij of jouw dak geschikt is. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Schaffen is 3490 kWh. Hiervoor zijn benodigd zo’n 11 panelen van 285 wattpiek. Belangrijk: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Maak ook een inschatting van de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen passend, voor 1950 kWh zijn dat er circa 8, voor 2900 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3900 kWh moet je uitgaan van 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. De meeste mensen geven de voorkeur aan de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Eveneens vind je dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen hebben een fraai uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning verplicht in Schaffen?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning niet noodzakelijk. Dit is wel het geval bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Gewoonlijk moet er ook een vergunning aangevraagd worden als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-schaffen

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Schaffen vergelijken? Via de uitleg die hierna komt zoek jij zonder problemen een uitmuntende specialist in de buurt. Veel bedrijven beschikken over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de kosten. Wees scherp op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Betreft het een particuliere of zakelijke vraag? Gaat het om uw eigen woning of een huurhuis? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Project beschrijven

  Definieer duidelijk de woning. De woning-categorie (schuin + plat) en de geografische ligging van het dak zijn goede voorbeelden. Selecteer daarna de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De specialist verschaft dan namelijk goedzonnepanelen advies in Schaffen.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Je kunt denken aan achternaam, voornaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en uw huidige mailadres. Hierdoor komen wij erachter hoe we contact kunnen opnemen als er iets niet helemaal duidelijk is. Vervolgens ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van installatiebedrijven uit uw regio. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar check ook voorwaarden/keurmerken (denk aan VDE keurmerk, IEC keurmerk, ISO certificaat, Recyclage) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Dan is er een oplossing, want de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er verschijnen vele rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn ondernemingen die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De tarieven beginnen bij €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • Het maandelijkse bedrag blijft de hele periode hetzelfde.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet nodig.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Hoe dat werkt? Denk aan met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Schaffen op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Schaffen
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Schaffen een bijdrage – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor mensen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €90,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!