Molenstede

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Molenstede? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en financieel interessant. Via de investering in zonnepanelen wek je jouw eigen duurzame stroom op. Ten gevolg van de hogere wattpiek per zonnepaneel, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat is het rendement na 10 jaar? Geholpen door de zonnepanelen-vergelijker ontdek jij praktische gegevens m.b.t. zonnepanelen kopen in Molenstede!

zonnepanelen installateur 3294
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Los van de energieleverancier.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteDiest
Postcode32940
Gasverbruik22.210 kWh
Stroomverbruik kWh3505 kWh
Gemiddelde energierekening€171,40

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Molenstede mei 2024

Een speciale subsidie bestaat niet in België. Regelmatig hebben gemeenten aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door te surfen naar energiesparen.be bekijk je wat er precies mogelijk is in de gemeente Diest. Kan je hier niets over vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €900,00. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Diest is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Molenstede
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening. Dit zijn interessante leningen waarmee huishoudens extra voordelig een lening kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4930), dan loopt het voordeel al gauw op tot €611. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het is een woning die 100% particulier is en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of injecteer je terug op het energienet. Hiervoor krijg je een soort vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de traditionele tellers worden vervangen voor slimme meters. In 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met 5% rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al enkele honderdduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen is gebaseerd op het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te goedkoper je uit bent. De reden daarvan is: omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Molenstede schommelen tussen de €4000 en €6700, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen resulteert in grofweg 2780 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Engie en Qurrent betaal je daarvoor ongeveer €695,00 (kosten mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Molenstede bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het volgende overzicht check je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
121008€3625 – €4425€390
2291012€5300 – €5725€675
3323015€6050 – €6175€800
4406017€6400 – €6675€930
5439020€6975 – €7150€960
6505021€7425 – €8050€1090

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het schikt naar een aantal regels: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met de richting tussen oost / west (liefst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een goede dakconstructie. Tevens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Gezien de zonnepanelencheck Molenstede vind jij of je dak geschikt is voor montage. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Molenstede bedraagt 3505 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig om en nabij 12 zonnepanelen van 295 wattpiek. Belangrijk: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen zijn er minder nodig. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 panelen afdoende, voor 1825 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2875 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3975 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. Veel consumenten kiezen voor de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Overigens bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning noodzakelijk in Molenstede?

Tijdens de montage van zonnepanelen op het huis is geen vergunning nodig. Dit is wel het geval bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Gewoonlijk is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen niet op het dak worden gelegd of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-molenstede

Installateur zonnepanelen zoeken

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Molenstede vergelijken? Door middel van de uitleg die hierna komt vergelijk je vandaag nog een betrouwbare vakspecialist in je woonplaats. Tal van specialisten hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de installatiekosten. Kijk goed naar certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Gaat het om een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Treft het een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdracht omschrijven

  Schets de karakteristieken van het huis. Het soort dak (plat en/of schuin) en de ligging van het dak zijn belangrijke onderdelen. Selecteer tevens de gewenste uitvoerdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. Het installatiebedrijf geeft op die manier aantrekkelijk zonnepanelen advies in Molenstede.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn gegevens als: achternaam, voornaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en e-mailadres. Op die manier komen wij erachter hoe we met jou in contact kunnen komen als er meer info benodigd is. Vervolgens zenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen een week krijgt u mogelijk meerdere offertes van installateurs uit uw regio. Er is meer dan alleen de goedkoopste aanbieder, maar check ook op certificaten en keurmerken (denk aan VDE keurmerk, IEC keurmerk, TÜV keurmerk, Recyclage) en referenties. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of heb je onvoldoende budget? Goed om te weten: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We kennen allerlei mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn clubhuizen die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De tarieven beginnen bij €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huur van de panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is is geen vereiste.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Denk aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Molenstede op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Molenstede
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Molenstede een netvergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren met een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!