Damme

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Damme? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en fiscaal aantrekkelijk. Op basis van zonnepanelen bij je huis wek je jouw eigen duurzame stroom op. Door de hogere wattpiek per zonnepaneel, de 6% BTW regeling en de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Met onze vergelijker lees je toepasbare raadgeving aangaande zonnepanelen kopen in Damme!

zonnepanelen installateur 8340
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Zet het milieu op 1.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • BTW terugvragen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteDamme
Postcode83400
Gasverbruik21.680 kWh
Stroomverbruik kWh3440 kWh
Gemiddelde energierekening€167,73

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Damme mei 2024

Een universele subsidieregeling is niet aan de orde in België. Wel bestaan er gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be check je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Damme. Is er niets over te lezen? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Damme is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Damme
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet. Deze groene leningen waardoor huizeneigenaren tegen een gunstige rente een lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4650), dan profiteer je al van een korting van zo’n €576. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het is een woning die 100% particulier is en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Ter compensatie krijg je een soort vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de klassieke mechanische tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met 6% rente. Dit komt niet alleen ten goede van het milieu, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden investeerders hebben panelen laten installeren.

Prijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt bepaald door het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe goedkoper je uit bent. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De verwachte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Damme variëren tussen de €4200 en €5700 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een bestelling met bijv. 10 panelen draait uit op plusminus 2740 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Engie en/of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €685,00 (vergoeding mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Damme kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hierna tref jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118608€3400 – €4400€390
2290011€5225 – €5675€550
3330015€6050 – €6075€825
4412018€6325 – €6825€880
5469020€7000 – €7300€1000
6494023€7525 – €7975€1090

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het strookt met een aantal zaken: plek beschikbaar op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (liefst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Dankzij de zonnepanelencheck Damme ontdek jij of jouw dak geschikt is. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Damme bedraagt 3440 kWh. Hiervoor zijn benodigd omstreeks 10 panelen van 280 wattpiek. Aanbeveling: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je er ook minder te leggen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de toekomstige situatie. Voor 925 kWh zijn 4 zonnepanelen toereikend, voor 1850 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2875 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3900 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. Bijna alle woningbezitters maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Mede bestaan er dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen hebben een fraai uiterlijk. De kosten zijn lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Damme?

Voor het plaatsen van panelen op uw woning is een vergunning niet aan de orde. Er gelden alternatieve voorwaarden voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Gewoonlijk is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-damme

Een zonnepanelen-installateur vinden

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Damme vergelijken? Aan de hand van het advies hieronder zoek je snel en eenvoudig een erkende vakman in jouw streek. Tal van leveranciers bieden een kleine showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk verder dan de kosten. Houd ook rekening met keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Spreken we over een particuliere of zakelijke vraag? Gaat het om een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is de stroomvraag? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project omschrijven

  Detailleer de eigenschappen van het huis. Het type woning (schuin + plat) en de ligging van het huis zijn cruciaal. Kies tevens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. Het installatiebedrijf geeft dan interessant zonnepanelen advies in Damme.

 4. Overige gegevens invullen

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Van belang zijn jouw voornaam en achternaam, tel. nr. en als laatste het e-mailadres. Op die manier weten wij ook hoe we met jou in contact kunnen komen als de experts nadere info nodig hebben. Daarna zenden zij de proposities (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In 3-4 dagen krijg je persoonlijke offertes van adviseurs die goed staan aangeschreven. Kijk niet alleen naar de beste aanschafprijs, maar bekijk ook relevante keurmerken (voorbeelden zijn RoHS certificaat, CE-keurmerk, TÜV keurmerk, VDE keurmerk) en verhalen van andere klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of kan je het nu niet betalen? Dit is geen issues meer: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er zijn nogal wat duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere stadions die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Beschikbaar vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Veel spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijvoorbeeld met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Damme op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Damme
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Damme een bijdrage – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomJij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente