Oostkamp

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Oostkamp? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en men kan er flink door besparen. Gebruikmakend van zonnepanelen gericht op het zuiden wek je jouw eigen duurzame stroom op. Omwille van dalende prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Gebruikmakend van zonnepanelenvoordeel.be check jij omvangrijke aanbevelingen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Oostkamp!

zonnepanelen installateur 8020
 • Lagere energiekost.
 • Milieubewuste keuze.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Lange levensduur.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteOostkamp
Postcode80200
Gasverbruik21.650 kWh
Stroomverbruik kWh3425 kWh
Gemiddelde energierekening€167,27

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Oostkamp mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet aan de orde in België. Wel bestaan er gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) lees jij welke regelingen er zijn in de gemeente Oostkamp. Geen resultaten? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Oostkamp zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Via de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Oostkamp
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor consumenten heel voordelig een speciale lening kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4620), dan is het voordeel al snel €573. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een soort vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Dit gaat er straks wel anders uit zien: deze traditionele energiemeters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is in lijn met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze planeet, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al enkele honderdduizenden woningeigenaren hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen komt tot stand door het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe voordeliger het is. Dat is het gevolg van het feit dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Oostkamp zitten vaak tussen de €5200 en €6400 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Verwachte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen mondt uit in om en nabij 2710 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Budget Energie en Vandebron betaal je hiervoor wel €677,50 (prijs mei 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Oostkamp bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hieronder ontdek je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118406€3425 – €4400€440
2294011€5175 – €5800€675
3334016€5950 – €6225€775
4400018€6425 – €6725€950
5470019€7050 – €7150€960
6498022€7675 – €8100€1100

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het voldoet aan een aantal zaken: voldoende plek beschikbaar, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is ideaal), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak. Mede is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Door o.a. de zonnepanelencheck Oostkamp bekijk jij of het dak van uw woning kan. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oostkamp is 3425 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig om en nabij 10 panelen van 315 wattpiek. Advies: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met een hoger vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 800 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen genoeg, voor 1925 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2950 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3800 kWh wordt vaak gekozen voor 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. Bijna alle investeerders bestellen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Eveneens vind je dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen vallen veel minder op. De aanschafkosten liggen lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Oostkamp?

Tijdens de montage van zonnepanelen op uw woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Doorgaans is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-oostkamp

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Populaire zonnepanelen bedrijven in Oostkamp vergelijken? Door gebruik te maken van onze stappenplan heb jij snel en eenvoudig een goede installateur in jouw streek. Veel leveranciers hebben faciliteiten zoals een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk verder dan de kosten. Bekijk ook certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je ontvangt alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Spreken we over een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Specificeer het type huis. Het type woning (schuin + plat) en de ligging van het dak zijn belangrijke onderdelen. Selecteer daarna een installatiedatum die uitkomt. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist geeft jou dan goedzonnepanelen advies in Oostkamp.

 4. Overige gegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Wat we willen weten zijn jouw voornaam en achternaam, tel. nr. en uw huidige mailadres. Op basis daarvan weten wij hoe je te bereiken bent voor eventuele vragen. Bij de laatste stap verzenden zij de proposities (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van installateurs die werkzaam zijn in de buurt. Er is meer dan alleen de goedkoopste aanbieder, maar check ook voorwaarden/keurmerken (bijvoorbeeld RoHS certificaat, VDE keurmerk, IEC keurmerk, CE-keurmerk) en recensies van andere consumenten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit is geen issues meer: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We kennen nogal wat duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gebouwendie hun dak over hebben voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De kosten bedragen zo’n €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Je kunt denken aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Oostkamp op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Oostkamp
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Oostkamp een aanvullend distributienettarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Belgen met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €85,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente