Moerkerke

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Moerkerke? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en hebben een prima rendement. Aan de hand van de nieuwste zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Omwille van de dalende verkoopprijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is dit iets voor mijn woning? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Door deze pagina check je uitgebreide raadgeving die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Moerkerke!

zonnepanelen installateur 8340
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Groene investering.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteDamme
Postcode83400
Gasverbruik21.810 kWh
Stroomverbruik kWh3505 kWh
Gemiddelde energierekening€169,74

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Moerkerke juni 2024

Een universele subsidieregeling bestaat niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel speciale premies en/of leningen. Via de website energiesparen.be bekijk jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Damme. Kom je er niet uit? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Damme zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Moerkerke
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als bpost bank energie lening, Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet. Dit zijn interessante leningen waarmee huizeneigenaren met een interessante rente een lening kunnen nemen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4780), dan is jouw winst al gauw €593. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Ter compensatie krijg je een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dit geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de “ouderwetse” tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is overeenkomstig met 6 procent rente. Niet alleen goed voor onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al honderdduizenden gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie komt tot stand door de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te betaalbaarder het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten (juni 2024) van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Moerkerke schommelen tussen de €5200 en €5800, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen draait uit op om en nabij 2800 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Greenchoice en Vandebron betaal je hiervoor wel €700,00 (vergoeding juni 2024). Met goedkope zonnepanelen in Moerkerke kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hieronder vind je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119508€3650 – €4350€430
2305011€5000 – €5675€550
3329015€5975 – €6025€825
4418017€6500 – €6600€910
5431019€7100 – €7175€1000
6492023€7550 – €8075€1080

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het in lijn is met een aantal condities: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is ideaal), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Mede is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Dankzij de zonnepanelencheck Moerkerke check je of jouw dak geschikt is. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Moerkerke bedraagt 3505 kWh. Dit kan je zelf genereren met plusminus 10 panelen van 285 wattpiek. Advies: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 975 kWh zijn 4 zonnepanelen passend, voor 1850 kWh gaat het om 7, voor 2975 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3900 kWh rekenen installateurs op 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is vrijwel hetzelfde. Bijna alle woningbezitters kopen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Daarnaast kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen hebben een fraai uiterlijk. De prijs is erg gunstig, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Welke vergunning moet ik hebben in Moerkerke?

Voor het laten leggen van panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Meestal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-moerkerke

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Moerkerke vergelijken? Door middel van onderstaande tips vind jij in enkele stappen een deskundige installateur in jouw streek. Een aantal installateurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Let niet alleen op de aanschafprijzen. Houd ook rekening met keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Praten we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Treft het een huis in eigen bezit (of huur)? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Opdracht omschrijven

  Detailleer de karakteristieken van de woning. De woning-categorie (plat en/of schuin) en de oriëntatie van het huis zijn van groot belang. Selecteer tevens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Maak ook gebruik van het vrije veld. De expert verschaft dan namelijk interessant zonnepanelen advies in Moerkerke.

 4. Vul contactgegevens in

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Je kunt denken aan jouw voornaam en achternaam, het 06-nummer, en het emailadres. Op die manier weten we hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste krijgt u natuurlijk de offerte op maat.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na zo’n 5 werkdagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van vakmannen die goed staan aangeschreven. Focus niet uitsluitend op het interessantste kostenplaatje, maar vraag ook om de benodigde certificaten (bijvoorbeeld CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat) en beoordelingen van anderen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Er zijn goede alternatieven: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We zien diverse mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld gymzalen die hun dak/grond kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Huren kan al vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet nodig.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Onder andere met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Moerkerke op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Moerkerke
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Moerkerke verplichte kost – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Belgen met een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!