Oostkerke

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Oostkerke? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en heb je razendsnel terugverdiend. Door middel van innovatieve zonnepanelen wek je zelf energie op uit de zon. Omwille van de hogere wattpiek per zonnepaneel, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de speciale terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Door middel van de zonnepanelen-vergelijker tref je uitgebreide raadgeving met betrekking tot zonnepanelen kopen in Oostkerke!

zonnepanelen installateur 8340
 • Makkelijk geld besparen.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Lange levensduur.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteDamme
Postcode83400
Gasverbruik21.820 kWh
Stroomverbruik kWh3510 kWh
Gemiddelde energierekening€169,89

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Oostkerke september 2023

Een landelijke subsidiepot is er niet meer in België. In sommige gemeenten zijn er een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be tref jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Damme. Kan je hier niets over vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €800,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Damme kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Oostkerke
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn speciale leningen waardoor consumenten erg goedkoop een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun woning energiezuiniger te maken. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4790), dan pak je al snel €594. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor deze elektriciteit krijg je een vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In die situatie heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aardbol, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen is gebaseerd op de paneel variant, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te rendabeler jouw investering. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (september 2023) van een aanbieding met 10 panelen in Oostkerke liggen tussen om en nabij de €4300 en €6800 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Geschatte opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat voor grofweg 2810 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Eneco en/of Powerpeers betaal je daarvoor ongeveer €702,50 (tarief september 2023). Middels goedkope zonnepanelen in Oostkerke kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de volgende paragraaf tref jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118908€3650 – €4350€420
2276012€5200 – €5700€525
3345016€6000 – €6175€850
4419016€6550 – €6850€910
5445020€7025 – €7250€960
6501023€7525 – €8125€1050

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het in lijn is met een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, met de richting tussen oost / west (liefst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat sterk genoeg is. Overigens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Vanwege de zonnepanelencheck Oostkerke vind jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oostkerke is 3510 kWh. Dit kan je zelf genereren met om en nabij 10 panelen van 280 wattpiek. Disclaimer: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met een hoger vermogen heb je er minder nodig. Kijk ook goed naar de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 panelen geschikt, voor 2000 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2925 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 3850 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is vrijwel hetzelfde. Veel mensen verkiezen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er is ook een all-black variant. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed vind je dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De prijs is erg gunstig, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Hoe zit het met een vergunning in Oostkerke?

Bij het installeren van panelen op uw dak hoef je geen vergunning te regelen. Dit geldt niet voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Vaak is een vergunning noodzakelijk als de panelen niet op het dak worden gelegd of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-oostkerke

Een zonnepanelen-installateur vinden

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Oostkerke vergelijken? D.m.v. de uitleg die hierna komt kies jij vandaag nog een erkende installateur in de regio. Verscheidene bedrijven hebben de beschikking over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de offerteprijs. Kijk goed naar certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Hebben we het over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Is het uitgangspunt uw eigen woning of een huurhuis? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdracht omschrijven

  Specificeer zo concreet mogelijk het huis. Het soort woning (schuin en/of plat) en de geografische ligging van de woning zijn essentieel. Selecteer daarna de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vul gerust het opmerkingenveld in. Het installatiebedrijf verschaft dan namelijk betrouwbaar zonnepanelen advies in Oostkerke.

 4. Overige gegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Wat we willen weten zijn uw voornaam + achternaam, telefoonnummer en het emailadres. Vandaar komen we erachter hoe wij u kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Als laatste ontvangt u ook de offerte op maat.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na uiterlijk een week ontvang je een offerte op maat van deskundigen die actief zijn in de regio. Kijk verder dan de aanbieder met de laagste prijs, maar let ook op kleine lettertjes/certificaten (je kunt denken aan Recyclage, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk) en reviews van klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of heb je onvoldoende budget? Goed nieuws, er is nu zonne-energie voor iedereen! Er zijn verschillende rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gebouwendie een stuk van het dak willen voorzien van zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De tarieven beginnen bij €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Oostkerke op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Oostkerke
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Oostkerke aanvullend capaciteitstarief – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor consumenten met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomZij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €90,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!