Sijsele

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Sijsele? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en fiscaal aantrekkelijk. Gebruikmakend van innovatieve zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Omwille van de steeds gunstigere prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het overal mogelijk? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Geholpen door deze pagina vind je omvangrijke informatie die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Sijsele!

zonnepanelen installateur 8340
 • Structureel lagere energiekost.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteDamme
Postcode83400
Gasverbruik21.830 kWh
Stroomverbruik kWh3515 kWh
Gemiddelde energierekening€170,05

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Sijsele december 2023

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. In verschillende gemeenten zien we speciale premies en/of leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be ontdek je hoe het ervoor staat in de gemeente Damme. Kan je hier niets over vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Damme kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Sijsele
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn interessante leningen waarmee huizeneigenaren met een interessante rente een lening kunnen nemen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4800), dan pak je al snel €595. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot injecteer je terug op het energienet. Daarvoor krijg jeeen soort vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit overschot. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de klassieke mechanische tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is overeenkomstig met een 4% spaarrekening. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee! Al vele tienduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt bepaald door het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geraamde kosten van een aanbieding met 10 panelen in Sijsele fluctueren tussen de €4900 en €5500 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen mondt uit in zo’n 2820 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Engie en Vandebron betaal je daarvoor zo’n €705,00 (prijs december 2023). Door middel van goedkope zonnepanelen in Sijsele bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hierna ontdek jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120608€3575 – €4450€430
2291011€5300 – €5825€525
3333015€6100 – €6225€800
4382017€6350 – €6750€910
5440020€7000 – €7275€960
6501022€7700 – €8050€1110

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak ook geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal condities: voldoende ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is het efficiëntst), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een sterk dak. Bovendien is een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Wegens de zonnepanelencheck Sijsele vind je de toepasbaarheid voor uw dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sijsele is 3515 kWh. Dit staat voor pakweg 12 pv-panelen van 290 wattpiek. Let op: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Houd ook rekening met het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 4 zonnepanelen geschikt, voor 1925 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2875 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3800 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is nagenoeg gelijk. Meer dan 50% van de investeerders geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Eveneens onderscheiden we dunne-film panelen. Deze panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De prijs is erg gunstig, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning verplicht in Sijsele?

Voor de installatie van zonnepanelen op uw dak hoef je geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. In algemene zin is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sijsele

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Sijsele vergelijken? Dankzij de uitleg die hierna komt kies jij moeiteloos een uitstekende specialist in de regio. Verscheidene installateurs hebben een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de offerteprijs. Vraag ook om kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere vraag? Is het uitgangspunt een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat zijn je wensen?

  Verduidelijk het type woning. Het type huis (schuin & plat) en de ligging van de woning zijn daarin van belang. Selecteer ook een dag en tijdstip voor installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De vakman biedt zo relevant zonnepanelen advies in Sijsele.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Denk dan aan: achternaam, voornaam, telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Op basis daarvan komen wij erachter hoe wij u kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Nadien ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Na zo’n 5 werkdagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van installatiebedrijven uit uw regio. Let niet alleen op de goedkoopste aanbieder, maar let ook op kleine lettertjes/certificaten (voorbeelden zijn IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat) en referenties. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dan is er een oplossing, want je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We kennen verscheidene mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor gebouwendie het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Beschikbaar vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is is geen vereiste.
 • Of neem zelf het initiatief. Zoals met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Sijsele op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Sijsele
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Sijsele een aanvullend distributienettarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor consumenten met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!