Clavier

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Clavier? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en financieel interessant. Middels zonnepanelen op het dak wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Ten gevolg van het financieel interessante plaatje, de 6% BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is mijn dak geschikt? Hoe zit het met kosten en het rendement? Door middel van onze vergelijker bekijk je toepasbare toelichtingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Clavier!

zonnepanelen installateur 4560
 • Structureel lagere energiekost.
 • Duurzame investering.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieLuik
GemeenteClavier
Postcode45600
Gasverbruik23.700 kWh
Stroomverbruik kWh3350 kWh
Gemiddelde energierekening€174,13

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Clavier juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet aan de orde in België. Wel bestaan er gemeenten met speciale premies en/of leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be lees je wat de regels zijn in de gemeente Clavier. Is de informatie niet te vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €800,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Clavier bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Clavier
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dit zijn speciale leningen waarmee consumenten tegen een aantrekkelijke rente een lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De overheid biedt een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4920), dan pak je al snel €610. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je weer terug injecteren aan het net. Hiervoor krijg je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Vermoedelijk blijft dit niet zo: deze traditionele energiemeters worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement komt overeen met 6 procent rente. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al enkele honderdduizenden investeerders hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type/merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe goedkoper je uit bent. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten (juni 2024) van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Clavier komen doorgaans uit tussen de €5300 en €6500 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een pakket met 10 panelen staat gelijk aan circa pakweg 2810 kWh stroom. Bij een maatschappij als Essent en Pure Energie betaal je daarvoor zo’n €702,50 (kosten juni 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Clavier bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hierna lees jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119008€3650 – €4325€440
2302012€5100 – €5725€650
3326014€6100 – €6225€750
4403017€6525 – €6700€950
5469020€7050 – €7125€1010
6488022€7450 – €7950€1100

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het strookt met een aantal randvoorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gericht tussen west en oost (het zuiden is ideaal), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een degelijke dakconstructie. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Dankzij de zonnepanelencheck Clavier vind jij of je dak geschikt is voor montage. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Clavier bedraagt 3350 kWh. Dat staat gelijk aan om en nabij 10 pv-panelen van 300 wattpiek. Toelichting: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met meer Wattpiek zijn er minder nodig. Kijk ook goed naar de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 1000 kWh zijn 5 panelen genoeg, voor 1850 kWh gaat het om 7, voor 3000 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3850 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is zo goed als gelijk. De gemiddelde woningbezitters verkiezen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Daarnaast kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De kosten liggen relatief laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Welke vergunning moet ik hebben in Clavier?

Voor het plaatsen van panelen op een woning is geen vergunning nodig. Uitzonderingen zijn monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Vaak is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen niet op het dak worden gelegd of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-clavier

Installateur zonnepanelen zoeken

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Clavier vergelijken? Op basis van onderstaande tips tref jij vandaag nog een professionele monteur in de regio. Het merendeel van de bedrijven hebben een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Let niet alleen op de aanschafprijzen. Bekijk ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Spreken we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Gaat het om een huurhuis of koopwoning? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Specificeer het type huis. Het soort huis (plat & schuin) en de geografische ligging van het huis zijn relevant. Maak vervolgens een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De vakman levert jou dan ook erkend zonnepanelen advies in Clavier.

 4. Voorkeur voor contact

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. We vragen om uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en een e-mailadres. Zo komen we erachter hoe we je het beste kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Nadien ontvang je de offerte op maat.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 7 dagen krijg je persoonlijke offertes van adviseurs uit de omgeving. Focus niet uitsluitend op de laagste prijs, maar wees scherp op certificaten en keurmerken (bijv. Recyclage, VDE keurmerk, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en reviews van klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed om te weten: er is nu zonne-energie voor iedereen! We kennen diverse mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name scholen die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kan al vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Hoe dat werkt? Denk aan met buren zonnepanelen laten plaatsen in Clavier op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Clavier
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Clavier een aanvullend distributienettarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten fluctueren tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente