Terwagne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Terwagne? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en heb je razendsnel terugverdiend. Met behulp van zonnepanelen op jouw woning wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Mede door de dalende verkoopprijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de speciale terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is dit iets voor mijn woning? Wat is het rendement na 10 jaar? Met zonnepanelenvoordeel.be bekijk jij handige toelichtingen aangaande zonnepanelen kopen in Terwagne!

zonnepanelen installateur 4560
 • Minder betalen voor stroom.
 • Zet het milieu op 1.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieLuik
GemeenteClavier
Postcode45600
Gasverbruik23.160 kWh
Stroomverbruik kWh3580 kWh
Gemiddelde energierekening€177,05

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Terwagne juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel energiepremies of speciale groene leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be tref je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Clavier. Is dit voor jou onduidelijk? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Clavier zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Terwagne
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huizeneigenaren extra voordelig een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4630), dan bedraagt het voordeel al snel €574. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden overgenomen door de energieleverancier. Daarvoor ontvang jeeen vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: deze klassieke mechanische meters worden ingeruild voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is in lijn met 4 procent rente. Niet alleen goed voor onze aardbol, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden woningen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Kosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen is gebaseerd op het model, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe goedkoper je uit bent. Dit wordt veroorzaakt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten (juli 2024) van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Terwagne variëren tussen de €5000 en €6800, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set met 10 panelen genereert pak ‘m beet 2810 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Greenchoice en/of Powerpeers betaal je al snel €702,50 (prijspeil juli 2024). Via goedkope zonnepanelen in Terwagne is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hieronder vind jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118906€3700 – €4250€390
2309011€5175 – €5850€525
3331016€6000 – €6100€875
4410017€6525 – €6725€920
5446019€6950 – €7150€1000
6494021€7700 – €7825€1110

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het in lijn is met een aantal zaken: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Vanwege de zonnepanelencheck Terwagne vind jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Terwagne is 3580 kWh. Je hebt dus nodig grofweg 11 zonnepanelen van 280 wattpiek. Toelichting: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 1000 kWh zijn 5 zonnepanelen passend, voor 1925 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2850 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 4000 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen komt aardig overeen. Veel huizenbezitters prefereren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er zijn zelfs all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evenzeer kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Deze panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Moet ik een vergunning aanvragen in Terwagne?

Voor de installatie van PV-panelen bovenop uw huis is geen vergunning nodig. Dit is wel het geval bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Dikwijls moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-terwagne

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Terwagne vergelijken? D.m.v. de uitleg die hierna komt vind jij binnen enkele minuten een uitstekende monteur in je postcodegebied. De meeste aanbieders hebben een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Let niet alleen op de verkoopprijs. Check ook vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Gaat het om een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Gaat het om een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Verduidelijk de eigenschappen van de woning. Het type woning (plat en/of schuin) en de oriëntatie van de woning zijn hierin van enorm belang. Selecteer vervolgens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Maak ook gebruik van het vrije veld. De specialist voorziet jou dan van professioneel zonnepanelen advies in Terwagne.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Je kunt denken aan uw voornaam + achternaam, telefoonnummer en uw huidige mailadres. Vandaar weten wij ook op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Als laatste krijgt u natuurlijk de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen een week volgen er offertes van experts die goed staan aangeschreven. Er is meer dan alleen de goedkoopste aanbieder, maar vraag ook om kleine lettertjes/certificaten (denk aan ISO certificaat, TÜV keurmerk, RoHS certificaat, Recyclage) en klantervaringen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of heb je onvoldoende budget? Er zijn goede alternatieven: er is nu zonne-energie voor iedereen! We kennen verscheidene bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor clubhuizen die hun dak willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is niet nodig.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Denk aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Terwagne op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Terwagne
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Terwagne verplichte kost – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Vlamingen met de terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!