Amay

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Amay? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en financieel interessant. D.m.v. de investering in zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Ten gevolg van de dalende verkoopprijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Met behulp van onze vergelijker tref je toepasbare informatie m.b.t. zonnepanelen kopen in Amay!

zonnepanelen installateur 4540
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieLuik
GemeenteAmay
Postcode45400
Gasverbruik23.670 kWh
Stroomverbruik kWh3335 kWh
Gemiddelde energierekening€173,66

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Amay juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be doorzoek je wat er precies mogelijk is in de gemeente Amay. Is de informatie niet te vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Amay zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Amay
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huishoudens tegen een aantrekkelijke rente een lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun woning energiezuiniger te maken. Op de aanschaf van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4890), dan loopt het voordeel al gauw op tot €606. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je terug op het net injecteren. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Op dat moment krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de traditionele tellers gaan plaats maken voor slimme meters. In 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is in lijn met een 5% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al 500.000huizen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Prijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen hangt af van de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te goedkoper het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De actuele kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Amay fluctueren tussen de €5200 en €6800, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen wekt op pakweg 2780 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Greenchoice en/of Powerpeers betaal je daarvoor ongeveer €695,00 (kosten juni 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Amay is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de volgende paragraaf ontdek je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120708€3400 – €4375€410
2281013€5025 – €5775€650
3351015€5900 – €6175€775
4398017€6525 – €6700€950
5443020€7025 – €7175€970
6486021€7700 – €7950€1080

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het overeenstemt met een aantal condities: voldoende ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (het zuiden is ideaal), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak. Evengoed is een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Mede door de zonnepanelencheck Amay tref jij of je dak geschikt is voor montage. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Amay is 3335 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig omstreeks 10 zonnepanelen van 290 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er minder nodig. Let ook op veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen passend, voor 1900 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2875 kWh moet je rekenen op 12, en voor 4000 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. De meeste investeerders verkiezen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Eveneens bestaan er dunne-film panelen. Dit type panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning noodzakelijk in Amay?

Voor het plaatsen van PV-panelen op uw dak hoeft men geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Vaak is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-amay

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Amay vergelijken? Met het onderstaande stappenplan tref je snel en eenvoudig een goede leverancier in je postcodegebied. Verscheidene installateurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Focus niet uitsluitend op de kosten. Houd ook rekening met keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Spreken we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Gaat het om een aangekochte woning of huur je? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Probeer in detail te treden.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Schets de eigenschappen van de woning. Het soort dak (plat + schuin) en de focus-richting van het dak zijn hierin van enorm belang. Selecteer vervolgens een ideale leverdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. De adviseur voorziet jou dan van betrouwbaar zonnepanelen advies in Amay.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Denk dan aan: jouw naam (+ achternaam), het 06-nummer, en als laatste het e-mailadres. Op die manier is het voor ons duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen als er meer info benodigd is. Daaropvolgend ontvang je de offerte op maat.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen een week krijg je persoonlijke offertes van installatiebedrijven uit de omgeving. Beperk je niet alleen tot de goedkoopste aanbieder, maar kijk goed naar kleine lettertjes/certificaten (denk aan CE-keurmerk, RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage) en klantervaringen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur je een woning en heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Goed nieuws, iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er ontwikkelen meerdere duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld stadions die een stuk van het dak willen volleggen met zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kan al vanaf €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huur van de panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is niet nodig.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Denk aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Amay op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Amay
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Amay verplichte kost – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor Belgen met de terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente