Michelbeke

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Michelbeke? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en je kunt er geld mee verdienen. Middels de investering in zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Mede door de dalende inkoopprijs, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de speciale terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is dit iets voor mijn woning? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Met onze vergelijker check je toepasbare adviezen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Michelbeke!

zonnepanelen installateur 9660
 • Snelle terugverdientijd.
 • Duurzame investering.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteBrakel
Postcode96600
Gasverbruik21.010 kWh
Stroomverbruik kWh3541,6942134412 kWh
Gemiddelde energierekening€167,23

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Michelbeke september 2023

Een landelijke subsidiepot is er niet meer in België. Verscheidene gemeenten werken met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) check jij welke regelingen er zijn in de gemeente Brakel. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit levert al snel honderden euro’s op. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Brakel bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Michelbeke
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Record Credits energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Crelan eco Energy, bpost bank energie lening. Deze groene leningen waarmee huishoudens extra goedkoop een speciale lening kunnen aanvragen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is nu een speciale afspraak die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4980), dan is jouw winst al gauw €617. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je terug op het net injecteren. In ruil ontvang je een redelijke vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Op dat moment ontvang je geen extra terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: deze traditionele energiemeters zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno september 2023. Het rendement is in lijn met een 5% spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al enkele honderdduizenden huishoudens hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Prijzen
De prijs van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te goedkoper je uit bent. Dit wordt veroorzaakt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geschatte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Michelbeke variëren tussen de €4300 en €6600 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa zo’n 2720 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Budget Energie en NLE betaal je hiervoor wel €680,00 (onkosten september 2023). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Michelbeke bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de volgende paragraaf check je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118306€3575 – €4275€400
2305013€5300 – €5850€500
3344014€5900 – €6100€750
4415018€6550 – €6625€930
5461020€7075 – €7275€1000
6512021€7450 – €8075€1080

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het voldoet aan een aantal richtlijnen: genoeg ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (meest ideale is het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Mede is een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Door de zonnepanelencheck Michelbeke vind jij of jouw dak geschikt is. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Michelbeke is 3541,6942134412 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig pakweg 10 panelen van 290 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met meer Wattpiek hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Maak ook een inschatting van de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen afdoende, voor 1925 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2825 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3825 kWh zijn dat 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. De meeste consumenten kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Ook onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Deze panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De kosten zijn lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Michelbeke?

Puur voor panelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Dit is wel het geval bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Normaal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-michelbeke

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Michelbeke vergelijken? Door gebruik te maken van het advies hieronder vergelijk jij snel en eenvoudig een betrouwbare specialist in jouw streek. Verschillende adviseurs hebben een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk verder dan de kosten. Let ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Gaat het om een zakelijke of particuliere vraag? Is het uitgangspunt een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdracht omschrijven

  Beschrijf expliciet het huis. Het type dak (plat of schuin) en de geografische ligging van de woning zijn cruciaal. Kies daarna een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vul gerust het opmerkingenveld in. De installateur verschaft dan namelijk uitstekend zonnepanelen advies in Michelbeke.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn achternaam, voornaam, telefoonnummer en het mailadres. Dan weten wij ook hoe we je het beste kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Nadien zenden zij de offerte op maat.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na uiterlijk een week volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven die goed staan aangeschreven. Pas op voor alleen de laagste offerte, maar check ook de benodigde certificaten (bijv. CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk, VDE keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit is geen issues meer: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We kennen nogal wat prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere stadions die een stuk van het dak willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Beschikbaar vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een grote som geld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijvoorbeeld met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Michelbeke op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Michelbeke
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Michelbeke een forfaitaire vergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningeigenaren met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!