Parike

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Parike? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en besparen je geld. Op basis van zonnepanelen op je woning kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Ten gevolg van dalende prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het iets voor mijn woning? Wat is het rendement na 10 jaar? Door onze website bekijk jij toepasbare gegevens die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Parike!

zonnepanelen installateur 9661
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteBrakel
Postcode96610
Gasverbruik21.060 kWh
Stroomverbruik kWh3543,2563065331 kWh
Gemiddelde energierekening€167,47

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Parike juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. Wel bestaan er gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op energiesparen.be bekijk jij de spelregels in de gemeente Brakel. Kan je hier niets over vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €800,00. Ten derde kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Brakel zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Via de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Parike
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn interessante leningen waarmee woningeigenaren zonder hoge lasten een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€5030), dan profiteer je al van een korting van zo’n €624. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je weer terug injecteren aan het net. Voor dit stukje elektriciteit krijg je natuurlijk een vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: deze klassieke mechanische meters worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 6 procent spaarrente. Niet alleen goed voor de aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden woningeigenaren hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen komt tot stand door het soort en merk, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe betaalbaarder het wordt. Dit is het effect van de situatie dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Parike liggen tussen de €4000 en €5600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in draait uit op om en nabij 2770 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Greenchoice of Nuon betaal je daarvoor zo’n €692,50 (kosten juli 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Parike bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hierna doorzoek jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117706€3550 – €4275€420
2307012€5100 – €5650€500
3326014€6050 – €6250€725
4390018€6350 – €6775€930
5435019€7100 – €7250€990
6516022€7450 – €7850€1080

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het voldoet aan een aantal richtlijnen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met de richting tussen oost / west (het liefst focus op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat sterk genoeg is. Eveneens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Omwille van de zonnepanelencheck Parike ontdek jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Parike is 3543,2563065331 kWh. Dit kan je zelf opwekken met zo’n 10 zonnepanelen van 290 wattpiek. Disclaimer: we spreken hier over een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er minder nodig. Let ook op het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen passend, voor 1800 kWh moet je rekenen op 7, voor 2850 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3975 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is vrijwel hetzelfde. De doorsnee mensen installeren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Bovendien kun je kiezen voor dunne-film panelen. Deze PV-panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning verplicht in Parike?

Bij het installeren van PV-panelen op een woning is een vergunning overbodig. Dit is wel het geval bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Gewoonlijk is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-parike

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Parike vergelijken? Middels het advies hieronder tref je moeiteloos een uitstekende aanbieder in je woonplaats. Verscheidene bedrijven hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk verder dan de kosten. Check ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Hierdoor krijg je alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Betreft het een particuliere of zakelijke vraag? Gaat het om een huurwoning of koophuis? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Beschrijf de opdracht

  Beschrijf de aard van de woning. Het genre dak (plat en/of schuin) en de ligging van het huis zijn zaken die van belang zijn. Selecteer daarna een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vul gerust het opmerkingenveld in. De vakman geeft dan uitstekend zonnepanelen advies in Parike.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Wat we willen weten zijn voorletter + achternaam, telefoonnummer en uw huidige mailadres. Vandaar is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen opnemen als de experts nadere info nodig hebben. Daaropvolgend zenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 3-4 dagen volgen er offertes van experts uit uw regio. Let niet alleen op de laagste offerte, maar vraag ook om voorwaarden/keurmerken (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, ISO certificaat, TÜV keurmerk) en verhalen van andere klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur je een woning en zijn panelen geen opties voor je daktype, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen vele bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld gebouwendie het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De tarieven beginnen bij €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Hoe dat werkt? Denk aan met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Parike op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Parike
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Parike een vergoeding aan de distributienetbeheerder – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Vlamingen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG is duidelijk: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!