Opbrakel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Opbrakel? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en financieel interessant. Door gebruik te maken van de zonnepanelen van tegenwoordig wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Ten gevolg van dalende kosten, de royale 6%-BTW constructie, en de speciale terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is mijn woning hiervoor geschikt? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Door middel van onze website lees jij samengestelde informatie die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Opbrakel!

zonnepanelen installateur 9660
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Verantwoorde investering.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteBrakel
Postcode96600
Gasverbruik21.030 kWh
Stroomverbruik kWh3542,31905067796 kWh
Gemiddelde energierekening€167,33

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Opbrakel september 2023

Een speciale subsidie is er helaas niet in België. In een aantal gemeenten vind je duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website energiesparen.be tref je hoe het ervoor staat in de gemeente Brakel. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Brakel kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Opbrakel
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy. Dit zijn speciale leningen waarmee woningeigenaren met een interessante rente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€5000), dan is het belastingvoordeel al gauw €620. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor dit stukje elektriciteit krijg je natuurlijk een vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Wek je meer op dan je verbruikt? In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met 5% rente. De win is er niet alleen voor het klimaat, echter ook op financieel vlak. Al ruim vele tienduizenden investeerders hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe goedkoper het wordt. Dit is het effect van de situatie dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten (september 2023) van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Opbrakel zitten vaak tussen de €5100 en €5800 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set bestaande uit 10 pv-panelen genereert zo’n 2740 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Greenchoice en Pure Energie betaal je daarvoor zo’n €685,00 (onkosten september 2023). Middels goedkope zonnepanelen in Opbrakel bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hieronder bekijk je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120508€3600 – €4200€400
2273011€5150 – €5650€575
3329015€5925 – €6175€875
4389017€6525 – €6700€880
5431019€6925 – €7225€1000
6500023€7625 – €7800€1090

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het overeenstemt met een aantal randvoorwaarden: plek beschikbaar op het dak, gericht tussen west en oost (het zuiden is het efficiëntst), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een goede dakconstructie. Daarnaast is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Wegens de zonnepanelencheck Opbrakel check jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Opbrakel bedraagt 3542,31905067796 kWh. Hiervoor zijn benodigd om en nabij 12 zonnepanelen van 315 wattpiek. Belangrijk: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je er ook minder te leggen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 925 kWh zijn 4 zonnepanelen gewenst, voor 1875 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2850 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3875 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. Veel huizenbezitters prefereren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evenzeer vinden we dunne-film panelen. Dit type panelen hebben een fraai uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Welke vergunning moet ik hebben in Opbrakel?

Voor het plaatsen van PV-panelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Doorgaans is ook een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-opbrakel

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Opbrakel vergelijken? Via de adviezen van onze specialisten heb jij moeiteloos een deskundige installateur in jouw streek. Diverse adviseurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de installatiekosten. Let ook op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Treft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Betreft het een woning in privé-bezit? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Verduidelijk het type huis. Het soort woning (schuin & plat) en de oriëntatie van het huis zijn zaken die van belang zijn. Selecteer daarna de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De adviseur voorziet jou dan van toepasbaar zonnepanelen advies in Opbrakel.

 4. Voorkeur voor contact

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Dit zijn gegevens als: voorletter + achternaam, een mobiel/vast nummer, en het mailadres. Op die manier weten wij hoe we je het beste kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Aansluitend zenden zij de offertes.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen 4-5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van specialisten met een goede naam in de buurt. Pas op voor alleen de aantrekkelijkste prijs, maar kijk goed naar de benodigde certificaten (je kunt denken aan IEC keurmerk, CE-keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat) en beoordelingen van anderen. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of heb je onvoldoende budget? Er zijn goede alternatieven: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er zijn verscheidene aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere scholen die een stukje dak willen volleggen met zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost zo’n €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is is geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Je kunt denken aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Opbrakel op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Opbrakel
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Opbrakel een forfaitaire vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomHet gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!