Sint-Maria-Oudenhove

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Sint-Maria-Oudenhove? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en besparen je geld. Door middel van zonnepanelen op het dak wek je zelf schone energie op. Gezien dalende prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de zogenaamde terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Via onze tool check jij samengestelde adviezen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Sint-Maria-Oudenhove!

zonnepanelen installateur 9660
 • Direct lagere energielasten.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteBrakel
Postcode96600
Gasverbruik21.040 kWh
Stroomverbruik kWh3542,63146929634 kWh
Gemiddelde energierekening€167,38

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Sint-Maria-Oudenhove juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Verscheidene gemeenten werken met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op energiesparen.be bekijk je wat er precies mogelijk is in de gemeente Brakel. Kan je hier niets over vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Brakel zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door middel van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Sint-Maria-Oudenhove
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening, Crelan eco Energy. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee consumenten met een interessante rente een krediet kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€5010), dan is jouw winst al gauw €621. Houd rekening met 2 aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Ter compensatie ontvang je een passende vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de traditionele tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Dit komt niet alleen ten goede van de aarde, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden huizen wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen hangt af van het type/merk, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe goedkoper het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Sint-Maria-Oudenhove komen doorgaans uit tussen de €4100 en €6200, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat voor pakweg 2750 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Energiedirect en Oxxio betaal je hiervoor wel €687,50 (prijspeil juni 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Sint-Maria-Oudenhove bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de volgende paragraaf check jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117306€3625 – €4275€410
2275013€5250 – €5725€600
3347016€6025 – €6200€875
4394017€6375 – €6600€900
5458020€6950 – €7125€970
6490022€7625 – €8200€1060

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het klopt met een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Verder is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Dankzij de zonnepanelencheck Sint-Maria-Oudenhove bekijk jij of je dak geschikt is voor montage. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Maria-Oudenhove is 3542,63146929634 kWh. Dit kan je zelf opwekken met circa 12 panelen van 325 wattpiek. Let op: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw situatie kan verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je er ook minder te leggen. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 5 panelen voldoende, voor 1875 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2975 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3900 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is vrijwel hetzelfde. Meer dan 50% van de klanten kopen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Eveneens kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen zijn breed inzetbaar. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Heb ik een vergunning nodig in Sint-Maria-Oudenhove?

Puur voor zonnepanelen op uw woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Gewoonlijk is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-maria-oudenhove

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Sint-Maria-Oudenhove vergelijken? Via het advies hieronder tref jij in een zeer korte periode een erkende specialist in je postcodegebied. Diverse adviseurs bieden een kleine showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot het tarief. Let ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Treft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Betreft het een particuliere woning of huurwoning? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Beschrijf de opdracht

  Beschrijf zo concreet mogelijk de woning. Het soort dak (plat & schuin) en de geografische ligging van het huis zijn zaken die van belang zijn. Selecteer tevens een dag en tijdstip voor installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De expert geeft jou dan toepasbaar zonnepanelen advies in Sint-Maria-Oudenhove.

 4. Vul contactgegevens in

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Denk dan aan: je voor- en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het mailadres. Zo komen we erachter hoe we met jou in contact kunnen komen als er meer info benodigd is. Nadien krijgt u natuurlijk de offertes.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen ontvang je een offerte op maat van experts uit de omgeving. Let niet alleen op het interessantste kostenplaatje, maar wees scherp op voorwaarden/keurmerken (je kunt denken aan VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, ISO certificaat) en beoordelingen van anderen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Er zijn goede alternatieven: er is nu zonne-energie voor iedereen! We onderscheiden vele bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld stadions die grond of een dak vol met zonnepanelen willen leggen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kan al vanaf €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met buren zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Maria-Oudenhove op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Sint-Maria-Oudenhove
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Maria-Oudenhove aanvullend capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor mensen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG omschrijft dit als volgt: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!