Hornu

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Hornu? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en goed voor de portemonnee. Met behulp van zonnepanelen op jouw woning is het mogelijk eigen energie te genereren. Door o.a. de steeds gunstigere prijzen, de 6% BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is dit iets voor mijn woning? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Met zonnepanelenvoordeel.be vind je actuele toelichtingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Hornu!

zonnepanelen installateur 7301
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieHenegouwen
GemeenteBoussu
Postcode73010
Gasverbruik21.710 kWh
Stroomverbruik kWh3555 kWh
Gemiddelde energierekening€170,45

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Hornu juli 2024

Een speciale subsidie is er jammer genoeg niet in België. Wel bestaan er gemeenten met speciale premies en/of leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be check je wat er precies mogelijk is in de gemeente Boussu. Is dit voor jou onduidelijk? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €900,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Boussu bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Hornu
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening. Deze groene leningen waardoor gezinnen met een interessante rente een lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4430), dan is het voordeel al snel €549. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest injecteer je terug op het energienet. Voor deze elektriciteit krijg je een vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor dit overschot. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is overeenkomstig met een 5 procent spaarrente. De win is er niet alleen voor het milieu, maar ook op een lagere energierekening. Al honderdduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type/merk, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (juli 2024) van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Hornu fluctueren tussen de €4700 en €6400 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Geschatte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen resulteert in plusminus 2800 kWh stroom. Bij een maatschappij als Energiedirect of Nuon betaal je voor dit stukje stroom wel €700,00 (prijspeil juli 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Hornu kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het volgende overzicht check jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118808€3550 – €4425€430
2286012€5050 – €5600€625
3359016€6025 – €6275€700
4383018€6525 – €6650€910
5470019€6925 – €7225€970
6518023€7550 – €8050€1050

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het strookt met een aantal richtlijnen: een schuin/plat dak met genoeg plek, een oriëntatie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Vanwege de zonnepanelencheck Hornu check jij of het dak van uw woning kan. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hornu is 3555 kWh. Dat staat gelijk aan grofweg 10 pv-panelen van 315 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Let ook op de toekomstige situatie. Voor 850 kWh zijn 5 pv-panelen voldoende, voor 1950 kWh zijn dat er circa 7, voor 3000 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3950 kWh zijn dat 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. Veel klanten installeren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er is ook een all-black variant. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Overigens onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen vallen veel minder op. De prijs is erg gunstig, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Hornu?

Voor het laten leggen van panelen op het huis is een vergunning niet noodzakelijk. Helaas is dat anders bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Dikwijls is ook een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hornu

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Hornu vergelijken? Middels de adviezen van onze specialisten vergelijk je in enkele stappen een goede installateur in jouw omgeving. Het merendeel van de installateurs bieden een kleine showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk niet alleen naar de installatiekosten. Houd ook rekening met vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke aanvraag? Spreken we over een huurwoning of koophuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Detailleer het type woning. Het soort dak (plat & schuin) en de ligging van het dak zijn cruciaal. Maak ook een keuze voor een ideale leverdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. De deskundige geeft jou dan geschikt zonnepanelen advies in Hornu.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Je kunt denken aan voorletter + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en uw huidige mailadres. Vandaar is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen opnemen voor eventuele vragen. Nadien verzenden zij de proposities (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Na 3-4 dagen volgen er offertes van specialisten uit de buurt. Er is meer dan alleen de goedkoopste prijzen, maar let ook op relevante keurmerken (voorbeelden zijn CE-keurmerk, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of kan je het nu niet betalen? Belangrijk: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er verschijnen nogal wat prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld scholen die grond of een dak over hebben voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Beschikbaar vanaf €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen vereiste.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Onder andere met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Hornu op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Hornu
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Hornu een aanvullend distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningeigenaren met een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €87,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!