Bassenge

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Bassenge? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en leveren ook nog eens euro’s op. Op basis van zonnepanelen gericht op het zuiden kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Dankzij de steeds gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Op basis van onze tool check je samengestelde details aangaande zonnepanelen kopen in Bassenge!

zonnepanelen installateur 4690
 • Lagere energiekost.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieLuik
GemeenteBassenge
Postcode46900
Gasverbruik23.820 kWh
Stroomverbruik kWh3410 kWh
Gemiddelde energierekening€175,98

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Bassenge mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet meer in België. Verscheidene gemeenten werken met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be doorzoek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Bassenge. Is er niets over te lezen? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Bassenge zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Bassenge
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet. Dit zijn speciale leningen waardoor consumenten extra goedkoop een lening kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die oudere woningen aanmoedigt om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€5040), dan pak je al snel €625. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het is een woning die 100% particulier is en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je natuurlijk een vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de ouderwetse tellers worden ingewisseld voor slimme meters. De komende jaren komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Niet alleen goed voor het milieu, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al enkele honderdduizenden huishoudens hebben de beschikking over zelfstroom.

Prijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie is gebaseerd op het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe goedkoper je uit bent. Dit komt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten (mei 2024) van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Bassenge zitten vaak tussen de €4400 en €6200 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa zo’n 2930 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Essent of NLE betaal je voor dit stukje stroom wel €732,50 (kosten mei 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Bassenge bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het volgende overzicht bekijk jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119806€3400 – €4350€440
2296011€5025 – €5725€500
3344015€5900 – €6075€825
4395018€6475 – €6825€900
5465020€6900 – €7125€990
6494022€7600 – €7875€1040

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het voldoet aan een aantal voorwaarden: plek beschikbaar op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is ideaal), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak. Evenzeer is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Door o.a. de zonnepanelencheck Bassenge zie je of jouw dak geschikt is. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bassenge bedraagt 3410 kWh. Dit kan je zelf opwekken met grofweg 12 pv-panelen van 295 wattpiek. Toelichting: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Kijk ook goed naar de toekomstige situatie. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen gewenst, voor 2000 kWh gaan we uit van 7, voor 2950 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3875 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement verschilt niet veel. De gemiddelde investeerders kiezen voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Daarnaast bestaan er dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De prijs is erg gunstig, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Welke vergunning moet ik hebben in Bassenge?

Voor de installatie van PV-panelen op uw woning is een vergunning overbodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Vaak moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bassenge

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Bassenge vergelijken? Met behulp van tips van onze adviseurs vergelijk jij moeiteloos een deskundige aanbieder in de buurt. Diverse leveranciers bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van het tarief. Wees scherp op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je ontvangt alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Hebben we het over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Project omschrijven

  Definieer de karakteristieken van het huis. Het genre woning (schuin of plat) en de oriëntatie van het huis zijn essentieel. Selecteer tevens een globale planning voor de installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De adviseur levert jou dan ook betrouwbaar zonnepanelen advies in Bassenge.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Denk dan aan: jouw naam (+ achternaam), het nummer waarop u bereikbaar bent, en een e-mailadres. Op basis daarvan is het helder hoe we met jou in contact kunnen komen indien er onduidelijkheden zijn. Daaropvolgend verzenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van installateurs met een goede naam in de buurt. Er is meer dan alleen de laagste prijs, maar houd ook rekening met kleine lettertjes/certificaten (zoals IEC keurmerk, VDE keurmerk, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en vraag naar recente projecten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is het dak te klein voor panelen, of kan je het nu niet betalen? Dit is geen issues meer: er is nu zonne-energie voor iedereen! We zien allerlei interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name ondernemingen die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De kosten bedragen zo’n €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is niet meer aan de orde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Onder andere met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Bassenge op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Bassenge
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Bassenge een netvergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente