Glons

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Glons? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en een goede investering. Geholpen door de investering in zonnepanelen wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Dankzij dalende kosten, de 6% BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is dit iets voor mijn woning? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Met behulp van onze tool lees je samengestelde toelichtingen aangaande zonnepanelen kopen in Glons!

zonnepanelen installateur 4690
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieLuik
GemeenteBassenge
Postcode46900
Gasverbruik23.670 kWh
Stroomverbruik kWh3535 kWh
Gemiddelde energierekening€178,16

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Glons april 2024

Een speciale subsidie is niet beschikbaar in België. Er zijn nog wel gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be tref je wat de regels zijn in de gemeente Bassenge. Is er niets over te lezen? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €900,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Bassenge zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Glons
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals bpost bank energie lening, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home. Een lening met unieke voorwaarden waardoor gezinnen met een interessante rente een speciaal type lening kunnen aanvragen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4390), dan is het belastingvoordeel al gauw €544. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, wordt teruggeleverd aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een redelijke vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit overschot. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de klassieke mechanische tellers worden ingewisseld voor slimme meters. In 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Niet alleen goed voor onze planeet, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden investeerders kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen is gebaseerd op het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe goedkoper het wordt. Dit komt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geraamde kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Glons liggen tussen om en nabij de €5400 en €6700 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen resulteert in pakweg 2910 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Budget Energie of Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €727,50 (prijspeil april 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Glons kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hierna vind jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120007€3425 – €4500€390
2273011€5100 – €5825€575
3335015€6050 – €6275€850
4416017€6375 – €6850€880
5453019€7075 – €7275€1000
6496022€7625 – €7850€1110

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal zaken: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gelegen tussen het westen en oosten (meest ideale is het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak. Evenzeer is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Omwille van de zonnepanelencheck Glons vind jij de toepasbaarheid voor uw dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Glons is 3535 kWh. Hiervoor zijn benodigd zo’n 10 zonnepanelen van 280 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen zijn er minder nodig. Houd ook rekening met de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 975 kWh zijn 5 zonnepanelen genoeg, voor 1875 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2850 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3875 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. Bijna alle investeerders bestellen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Overigens kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen hebben een fraai uiterlijk. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning noodzakelijk in Glons?

Tijdens de montage van panelen op het huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit geldt niet voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In de regel is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-glons

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Glons vergelijken? Door gebruik te maken van de uitleg die hierna komt kies je in enkele stappen een deskundige leverancier in jouw eigen buurt. De meeste leveranciers hebben de beschikking over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de tarieven. Bekijk ook vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Praten we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Spreken we over een huurhuis of koopwoning? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Schets de eigenschappen van het huis. Het type huis (plat + schuin) en de geografische ligging van het dak zijn cruciaal. Kies ook een dag en tijdstip voor installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De specialist verschaft dan namelijk betrouwbaar zonnepanelen advies in Glons.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Je kunt denken aan voorletter + achternaam, tel. nr. en een e-mailadres. Hierdoor is het duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen wanneer er aanvullende info nodig is. Vervolgens krijgt u natuurlijk de proposities (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen ontvang je een offerte op maat van installatiebedrijven met een goede naam in de buurt. Let niet alleen op de laagste prijs, maar bekijk ook de benodigde certificaten (bijvoorbeeld VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, ISO certificaat) en verhalen van andere klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of kan je het nu niet betalen? Er zijn goede alternatieven: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er ontwikkelen vele aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld verenigingen die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kan al vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is is geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Hoe dat werkt? Denk aan met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Glons op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Glons
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Glons een bijdrage – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningeigenaren met een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!