Wonck

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Wonck? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en heb je razendsnel terugverdiend. D.m.v. zonnepanelen bij je huis wek je je eigen zonne-energie op. Mede door gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de interessante terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Op basis van onze vergelijker bekijk jij bruikbare gegevens met betrekking tot zonnepanelen kopen in Wonck!

zonnepanelen installateur 4690
 • Lagere energierekening.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieLuik
GemeenteBassenge
Postcode46900
Gasverbruik23.690 kWh
Stroomverbruik kWh3545 kWh
Gemiddelde energierekening€178,47

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Wonck april 2024

Een universele subsidieregeling is er niet meer in België. In verschillende gemeenten zien we energiepremies of speciale groene leningen. Door te surfen naar energiesparen.be vind je hoe het ervoor staat in de gemeente Bassenge. Kom je er niet uit? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Bassenge kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Door middel van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Wonck
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dit zijn speciale leningen waardoor huizeneigenaren tegen een aantrekkelijke rente een speciaal type lening kunnen nemen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4410), dan is het belastingvoordeel al gauw €547. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Ter compensatie ontvang je een soort vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de “ouderwetse” tellers worden ingewisseld voor slimme meters. In 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is overeenkomstig met een 6% spaarrekening. De win is er niet alleen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden huishoudens hebben panelen laten installeren.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen komt tot stand door het model, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te voordeliger het is. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De verwachte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Wonck variëren tussen de €4000 en €6300 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa grofweg 2930 kWh stroom. Bij een maatschappij als Energiedirect of Oxxio betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €732,50 (onkosten april 2024). Door goedkope zonnepanelen in Wonck kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het volgende overzicht bekijk je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120906€3525 – €4200€440
2289013€5300 – €5900€675
3341014€6050 – €6200€750
4390018€6350 – €6775€950
5459020€6925 – €7300€1000
6503021€7650 – €7800€1090

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het in lijn is met een aantal voorwaarden: voldoende ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak. Eveneens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Mede door de zonnepanelencheck Wonck lees jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wonck bedraagt 3545 kWh. Hiervoor zijn benodigd zo’n 12 panelen van 280 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Denk ook eens na over verbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 5 pv-panelen voldoende, voor 1950 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2850 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 4000 kWh zijn dat circa 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst verschilt niet veel. Veel investeerders prefereren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Ook vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen zijn breed inzetbaar. De kosten zijn lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning noodzakelijk in Wonck?

Bij het installeren van zonnepanelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Deze regel gaat niet op bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Meestal is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wonck

Een zonnepanelen-installateur vinden

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Wonck vergelijken? Door de adviezen van onze specialisten tref jij vandaag nog een goede installateur in de regio. Sommige installateurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Let niet alleen op de kosten. Check ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Betreft het een zakelijke of particuliere vraag? Treft het een huurwoning of koophuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Verduidelijk duidelijk het huis. De dak-categorie (schuin of plat) en de geografische ligging van het huis zijn daarin van belang. Maak tevens een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. Het installatiebedrijf levert jou dan ook goedzonnepanelen advies in Wonck.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Van belang zijn voorletter + achternaam, het 06-nummer, en het emailadres. Hierdoor komen wij erachter hoe we met jou in contact kunnen komen als er meer info benodigd is. Daarna versturen ze de offerte op maat.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van installateurs uit de buurt. Er is meer dan alleen de laagste offerte, maar kijk goed naar kleine lettertjes/certificaten (zoals bijv. RoHS certificaat, TÜV keurmerk, ISO certificaat, CE-keurmerk) en recensies van andere consumenten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of is de investering nu te groot? Goed nieuws, ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er ontwikkelen vele duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan organisaties die een stukje dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost zo’n €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Hoe dat werkt? Denk aan met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Wonck op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Wonck
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Wonck aanvullend capaciteitstarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG is duidelijk: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €90,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!