Xhendremael

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Xhendremael? Zonnepanelen zijn duurzaam en men kan er flink door besparen. Gebruikmakend van zonnepanelen gericht op het zuiden wek je zelf energie op uit de zon. Dankzij dalende prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de zogenaamde terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is dit iets voor mijn woning? Wat is het rendement na 10 jaar? Via onze vergelijker bekijk jij samengestelde gegevens die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Xhendremael!

zonnepanelen installateur 4432
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Goed voor het milieu.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieLuik
GemeenteAns
Postcode44320
Gasverbruik22.700 kWh
Stroomverbruik kWh3350 kWh
Gemiddelde energierekening€169,96

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Xhendremael juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Verscheidene gemeenten werken met energiepremies of speciale groene leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be doorzoek jij hoe het ervoor staat in de gemeente Ans. Kan je hier niets over vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Ans zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Xhendremael
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Beobank ecokrediet. Dit zijn speciale leningen waarmee huishoudens tegen een aantrekkelijke rente een lening kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4920), dan pak je al snel €610. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of injecteer je terug op het energienet. Voor deze elektriciteit krijg je een passende vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor dit overschot. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de traditionele tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Niet alleen goed voor het milieu, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden huishoudens hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het model, het vermogen in wattpiek en de installatiekosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe rendabeler jouw investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Xhendremael liggen tussen de €4900 en €6900 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen in wekt op plusminus 2760 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Energiedirect en Qurrent staat dit al gauw gelijk aan €690,00 (prijspeil juli 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Xhendremael bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hierna vind jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119206€3700 – €4200€400
2303013€5300 – €5800€550
3348014€5950 – €6050€800
4395018€6400 – €6675€940
5464020€7050 – €7175€1030
6513021€7500 – €7800€1040

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het in lijn is met een aantal zaken: plek beschikbaar op het dak, gericht tussen west en oost (liefst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat de panelen kan dragen. Evengoed is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Wegens de zonnepanelencheck Xhendremael zie je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Xhendremael bedraagt 3350 kWh. Dat staat gelijk aan grofweg 11 zonnepanelen van 280 wattpiek. Let op: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je er ook minder te leggen. Let ook op het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 panelen passend, voor 1950 kWh gaat het om 7, voor 2850 kWh gaat het om 12, en voor 3825 kWh gaat het om 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is ongeveer gelijk. De gemiddelde bewoners verkiezen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Ook kun je kiezen voor dunne-film panelen. Dit type panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De prijs is erg gunstig, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Xhendremael?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Doorgaans is het verplicht een vergunning in te dienen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-xhendremael

Installateur zonnepanelen zoeken

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Xhendremael vergelijken? Door middel van onderstaande tips heb jij vandaag nog een goede vakman in de buurt. Diverse adviseurs hebben de beschikking over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de offerteprijs. Let ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Treft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het een huurhuis of koopwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Definieer het type huis. Het type woning (plat en/of schuin) en de oriëntatie van het dak zijn cruciaal. Kies daarna de gewenste uitvoerdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur levert jou dan ook professioneel zonnepanelen advies in Xhendremael.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het gaat hier om uw voornaam + achternaam, het 06-nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Zo is het duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen als er meer info benodigd is. Daarna ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 4-5 dagen ontvang je een offerte op maat van installatiebedrijven die actief zijn in de regio. Focus niet uitsluitend op de laagste offerte, maar wees scherp op eventuele keurmerken (bijvoorbeeld TÜV keurmerk, CE-keurmerk, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en recensies van andere consumenten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of heb je geen financiële ruimte? Goed nieuws, je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We onderscheiden diverse duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan organisaties die grond of een dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost om en nabij de €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Onder andere met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Xhendremael op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Xhendremael
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Xhendremael een netvergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor mensen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!