Alleur

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Alleur? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en besparen je geld. D.m.v. het zonnepanelen-systeem is het mogelijk eigen energie te genereren. Ten gevolg van de aantrekkelijke paneel prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Met deze website vind jij bruikbare aanbevelingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Alleur!

zonnepanelen installateur 4432
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieLuik
GemeenteAns
Postcode44320
Gasverbruik22.690 kWh
Stroomverbruik kWh3345 kWh
Gemiddelde energierekening€169,80

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Alleur april 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be check jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Ans. Geen resultaten? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Ans kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Alleur
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening, Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Deze groene leningen waardoor gezinnen extra goedkoop een speciaal type lening kunnen nemen om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4910), dan is het belastingvoordeel al gauw €609. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je weer terug injecteren aan het net. In ruil krijg je een passende vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dit geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de “ouderwetse” tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met 5% rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden huishoudens hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Kosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen kan men berekenen met de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe goedkoper het wordt. Dit komt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten (april 2024) van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Alleur liggen tussen de €4300 en €5700, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Geschatte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen mondt uit in zo’n 2750 kWh stroom. Bij een maatschappij als Budget Energie en/of Vandebron betaal je al snel €687,50 (tarieven april 2024). Via goedkope zonnepanelen in Alleur is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hierna doorzoek jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120506€3575 – €4225€440
2280011€5275 – €5750€650
3352015€6075 – €6050€825
4419017€6350 – €6750€940
5461019€7025 – €7300€1000
6511023€7650 – €7875€1040

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het voldoet aan een aantal zaken: plek beschikbaar op het dak, met de richting tussen oost / west (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat de panelen kan dragen. Overigens is een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Vanwege de zonnepanelencheck Alleur zie je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Alleur is 3345 kWh. Je hebt dus nodig pakweg 10 zonnepanelen van 295 wattpiek. Advies: dit zijn doorsnee statistieken. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen toereikend, voor 1925 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2850 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3975 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. De doorsnee consumenten prefereren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Evenzeer vind je dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten zijn lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning verplicht in Alleur?

Bij het installeren van panelen op een woning hoef je geen vergunning te regelen. Dit is wel het geval bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Meestal is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-alleur

Een zonnepanelen-installateur vinden

Goede zonnepanelen bedrijven in Alleur vergelijken? Aan de hand van onze stappenplan kies je binnen enkele minuten een erkende specialist in de regio. Veel leveranciers bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de aanschafprijzen. Check ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Spreken we over uw eigen woning of een huurhuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Specificeer de eigenschappen van de woning. Het type huis (schuin of plat) en de geografische ligging van het huis zijn hierin van enorm belang. Kies vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De deskundige biedt zo uitstekend zonnepanelen advies in Alleur.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn uw voornaam + achternaam, een mobiel/vast nummer, en uw huidige mailadres. Op basis daarvan is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen leggen als er meer info benodigd is. Als laatste verzenden zij de offertes.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van adviseurs met een goede naam in de buurt. Er is meer dan alleen de laagste offerte, maar wees scherp op voorwaarden/keurmerken (denk aan Recyclage, VDE keurmerk, TÜV keurmerk, RoHS certificaat) en klantervaringen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Goed nieuws, ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er zijn meerdere aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld scholen die hun dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Huren kan al vanaf €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijv. samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Alleur op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Alleur
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Alleur een forfaitaire vergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen met pv-panelen met een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten fluctueren tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!