Houtave

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Houtave? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en winstgevend. Met innovatieve zonnepanelen kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Wegens de dalende inkoopprijs, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de welbekende terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is het overal mogelijk? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Middels onze website bekijk jij actuele aanbevelingen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Houtave!

zonnepanelen installateur 8377
 • Eenvoudig geld besparen.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteZuienkerke
Postcode83770
Gasverbruik21.850 kWh
Stroomverbruik kWh3525 kWh
Gemiddelde energierekening€170,35

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Houtave september 2023

Een universele subsidieregeling bestaat niet in België. In een aantal gemeenten vind je duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be lees jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Zuienkerke. Kan je hier niets over vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Zuienkerke kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Houtave
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet, bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee huishoudens tegen een lage rente een speciaal type lening kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Val jij in deze categorie? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4820), dan is jouw winst al gauw €598. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een redelijke vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: deze traditionele energiemeters worden ingeruild voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno september 2023. Het rendement is overeenkomstig met een 5 procent spaarrente. Niet alleen goed voor de aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al honderdduizenden huishoudens hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie komt tot stand door de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe voordeliger de investering. Dit komt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geschatte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Houtave variëren tussen de €5300 en €5900 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Verwachte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen draait uit op pak ‘m beet 2840 kWh stroom. Bij een maatschappij als Greenchoice en/of Powerpeers staat dit al gauw gelijk aan €710,00 (tarief september 2023). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Houtave kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hieronder lees je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120507€3500 – €4250€390
2295011€5025 – €5800€525
3326016€5925 – €6075€825
4393018€6550 – €6800€880
5446019€6950 – €7275€990
6489021€7450 – €8125€1050

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het in lijn is met een aantal randvoorwaarden: voldoende ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak. Mede is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Houtave bekijk je de geschiktheid van je dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Houtave bedraagt 3525 kWh. Dit kan je zelf genereren met pakweg 11 panelen van 290 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 950 kWh zijn 4 – 5 panelen voldoende, voor 1925 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2850 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3950 kWh gaat het om 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is vrijwel hetzelfde. Veel mensen verkiezen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Eveneens vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Hoe zit het met een vergunning in Houtave?

Puur voor PV-panelen op uw dak hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Meestal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-houtave

Een zonnepanelen-installateur vinden

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Houtave vergelijken? Door gebruik te maken van de uitleg die hierna komt vind jij vandaag nog een uitstekende vakspecialist in je woonplaats. Diverse leveranciers hebben faciliteiten zoals een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot het tarief. Kijk goed naar kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Praten we over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Definieer de aard van de woning. Het soort woning (plat en/of schuin) en de ligging van het huis zijn hierin van enorm belang. Selecteer ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De installateur geeft op die manier uitstekend zonnepanelen advies in Houtave.

 4. Overige gegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. We vragen om voorletter + achternaam, telefoonnummer en e-mailadres. Dan komen we erachter hoe we contact kunnen opnemen indien er onduidelijkheden zijn. Nadien ontvangt u ook de persoonlijke offerte.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  In 3-4 dagen volgen er offertes van specialisten uit uw regio. Pas op voor alleen de scherpste prijs, maar check ook op eventuele keurmerken (bijvoorbeeld VDE keurmerk, IEC keurmerk, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en beoordelingen van anderen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur je een woning en hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Er zijn goede alternatieven: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We kennen nogal wat aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan bedrijven die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Beschikbaar vanaf €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Veel spaargeld is dan ook geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Je kunt denken aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Houtave op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Houtave
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Houtave een bijdrage – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door mensen die beschikken over een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik dit betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €90,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!