Budingen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Budingen? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en besparen je geld. Door middel van zonnepanelen op je woning wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Dankzij de steeds gunstigere prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is het overal mogelijk? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Geholpen door deze pagina vind jij toepasbare raadgeving die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Budingen!

zonnepanelen installateur 3440
 • Direct lagere energielasten.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteZoutleeuw
Postcode34400
Gasverbruik22.670 kWh
Stroomverbruik kWh3435 kWh
Gemiddelde energierekening€171,75

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Budingen mei 2024

Een speciale subsidie is niet aan de orde in België. Soms zijn er binnen gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door te surfen naar energiesparen.be doorzoek je wat de regels zijn in de gemeente Zoutleeuw. Kom je er niet uit? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Zoutleeuw kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Budingen
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy. Dit zijn interessante leningen waarmee huishoudens zonder hoge lasten een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4640), dan pak je al snel €575. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je weer terug injecteren aan het net. Voor deze elektriciteit krijg je een gepaste vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In die situatie ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit overschot. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingeruild voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al 500.000woningeigenaren kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen hangt af van het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe rendabeler jouw investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Budingen liggen tussen de €4700 en €6600 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en rendement
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat gelijk aan circa circa 2830 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Engie en Qurrent betaal je hiervoor wel €707,50 (onkosten mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Budingen bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hieronder check je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118607€3575 – €4400€420
2290011€5075 – €5700€500
3338016€5900 – €6025€725
4405018€6400 – €6650€900
5469019€7025 – €7225€1000
6520022€7525 – €7800€1060

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het in lijn is met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat sterk genoeg is. Verder is een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Door de zonnepanelencheck Budingen check je of het dak van uw woning kan. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Budingen bedraagt 3435 kWh. Hiervoor zijn benodigd ongeveer 10 zonnepanelen van 325 wattpiek. Belangrijk: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Kijk ook goed naar de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 5 pv-panelen geschikt, voor 1850 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2800 kWh gaan we uit van 11, en voor 3850 kWh zijn dat 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. De meeste bewoners maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Mede vinden we dunne-film PV-panelen. Deze panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De prijs ligt lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Budingen?

Puur voor PV-panelen op uw dak hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. In algemene zin is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen niet op het dak worden gelegd als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-budingen

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Budingen vergelijken? Aan de hand van onze stappenplan zoek jij in korte tijd een uitstekende vakman in je woonplaats. De meeste leveranciers hebben de beschikking over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan de kosten. Wees scherp op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Betreft het een zakelijke of particuliere vraag? Praten we over een huurwoning of koophuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project omschrijven

  Verduidelijk duidelijk het huis. De dak-categorie (schuin en/of plat) en de oriëntatie van het huis zijn essentieel. Selecteer vervolgens een dag en tijdstip voor installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist geeft jou dan actueel zonnepanelen advies in Budingen.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Wat we willen weten zijn jouw voornaam en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en een e-mailadres. Op die manier weten wij ook hoe we contact kunnen opnemen als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste krijgt u natuurlijk de voorstellen (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen 7 dagen volgt er een transparante offerte van specialisten met een goede naam in de buurt. Pas op voor alleen de goedkoopste aanbieder, maar houd ook rekening met relevante keurmerken (bijv. ISO certificaat, VDE keurmerk, RoHS certificaat, IEC keurmerk) en reviews van klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed om te weten: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er ontwikkelen allerlei interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor verenigingen die grond of een dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Denk aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Budingen op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Budingen
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Budingen een distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!