Dormaal

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Dormaal? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en je kunt er geld mee verdienen. Geholpen door zonnepanelen bij je huis is het mogelijk eigen energie te genereren. Wegens de lagere prijs van de panelen, de speciale 6%-BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Door gebruik te maken van zonnepanelenvoordeel.be check je uitgebreide informatie met betrekking tot zonnepanelen kopen in Dormaal!

zonnepanelen installateur 3440
 • Snelle terugverdientijd.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteZoutleeuw
Postcode34400
Gasverbruik22.680 kWh
Stroomverbruik kWh3440 kWh
Gemiddelde energierekening€171,90

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Dormaal mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet beschikbaar in België. Wel bestaan er gemeenten met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be tref jij wat de regels zijn in de gemeente Zoutleeuw. Kom je er niet uit? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Zoutleeuw is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Dormaal
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huizeneigenaren heel voordelig een krediet kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4650), dan loopt het voordeel al gauw op tot €576. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor deze elektriciteit ontvang je een soort vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de ouderwetse tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement komt overeen met een royale 5% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het klimaat, maar ook voor de portemonnee! Al vele tienduizenden huishoudens wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen kan men berekenen met het model, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te voordeliger het is. Dit is een efficiency-effect omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De verwachte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Dormaal zitten vaak tussen de €4400 en €6200, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen in staat voor pak ‘m beet 2840 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Budget Energie en/of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €710,00 (kosten mei 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Dormaal bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hierna vind je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120008€3675 – €4275€410
2280013€5150 – €5625€600
3355016€6025 – €6025€775
4408017€6475 – €6800€910
5458019€6925 – €7125€990
6509022€7500 – €7800€1090

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het voldoet aan een aantal richtlijnen: voldoende plek beschikbaar, gericht tussen west en oost (het zuiden is het efficiëntst), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Tevens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Vanwege de zonnepanelencheck Dormaal achterhaal jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Dormaal bedraagt 3440 kWh. Hiervoor zijn benodigd circa 11 panelen van 300 wattpiek. Concreet: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Maak ook een inschatting van het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 1000 kWh zijn 5 panelen voldoende, voor 1875 kWh zijn dat er 7, voor 2900 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3900 kWh zijn dat 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen komt aardig overeen. Meer dan de helft van de mensen bestellen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evengoed zijn er dunne-film panelen. Deze PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten liggen relatief laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Dormaal?

Puur voor panelen op uw dak hoef je geen vergunning te regelen. Doorgaans gelden er andere regels voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Veelal is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-dormaal

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Dormaal vergelijken? Geholpen door tips van onze adviseurs kies jij in enkele stappen een betrouwbare vakman in je postcodegebied. Verschillende aanbieders bieden een kleine showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van het tarief. Let ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over een aangekochte woning of huur je? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Schets het soort huis. Het soort dak (plat of schuin) en de geografische ligging van het huis zijn cruciaal. Selecteer ook de gewenste uitvoerdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De expert biedt zo erkend zonnepanelen advies in Dormaal.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Van belang zijn achternaam, voornaam, het 06-nummer, en het mailadres. Daardoor is het helder hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Als laatste versturen ze de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 5 dagen krijg je persoonlijke offertes van installateurs met een goede naam in de buurt. Let niet alleen op de aanbieder met de laagste prijs, maar houd ook rekening met de benodigde certificaten (je kunt denken aan ISO certificaat, VDE keurmerk, IEC keurmerk, Recyclage) en referenties. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Belangrijk: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er zijn meerdere bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name scholen die een stuk van het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Beschikbaar vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge instapprijs is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Je kunt denken aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Dormaal op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Dormaal
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Dormaal een aanvullend distributienettarief – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door mensen die beschikken over een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!