Helen-Bos

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Helen-Bos? Zonnepanelen zijn duurzaam en leveren ook nog eens euro’s op. Met behulp van de investering in zonnepanelen kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Door o.a. de dalende verkoopprijzen, de 6% BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan het ook op mijn huis? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Gebruikmakend van onze tool lees je accurate toelichtingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Helen-Bos!

zonnepanelen installateur 3440
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteZoutleeuw
Postcode34400
Gasverbruik22.700 kWh
Stroomverbruik kWh3450 kWh
Gemiddelde energierekening€172,21

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Helen-Bos mei 2024

Een landelijke subsidiepot is niet beschikbaar in België. Wel bestaan er gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door te surfen naar energiesparen.be tref je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Zoutleeuw. Onduidelijke informatie? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Voorts kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Zoutleeuw kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Helen-Bos
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, bpost bank energie lening, Record Credits energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn interessante leningen waarmee consumenten verrassend voordelig een afbetalingsregeling kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Op jouw investering in zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4670), dan loopt het voordeel al gauw op tot €579. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert injecteer je terug op het energienet. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een soort vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De kans is groot dat dit gaat veranderen: deze klassieke mechanische meters gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is in lijn met een 5 procent spaarrente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op de aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al ruim vele tienduizenden woningeigenaren kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe lager de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De actuele kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Helen-Bos zitten vaak tussen de €5100 en €6900 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen draait uit op circa 2860 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Budget Energie en NLE betaal je daarvoor zo’n €715,00 (kosten mei 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Helen-Bos kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de tabel check je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117106€3575 – €4325€400
2290013€5200 – €5875€675
3334014€5900 – €6075€800
4383016€6450 – €6600€880
5449019€6900 – €7150€990
6485023€7525 – €8000€1080

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een sterk dak. Tevens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Met hulp van de zonnepanelencheck Helen-Bos check jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Helen-Bos bedraagt 3450 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig grofweg 12 zonnepanelen van 325 wattpiek. Advies: dit is slechts een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 5 pv-panelen toereikend, voor 2000 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2925 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 3800 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. De gemiddelde klanten verkiezen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Overigens kun je kiezen voor dunne-film panelen. Dit soort panelen hebben een mooier uiterlijk. De prijs is erg gunstig, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Moet ik een vergunning aanvragen in Helen-Bos?

Puur voor PV-panelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Dit is wel het geval bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Veelal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-helen-bos

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Direkt zonnepanelen bedrijven in Helen-Bos vergelijken? Door gebruik te maken van de adviezen van onze specialisten kies je in korte tijd een betrouwbare vakman in de buurt. Tal van monteurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijzen. Let ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Praten we over een particuliere of zakelijke vraag? Hebben we het over een woning in privé-bezit? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Specificeer de eigenschappen van de woning. Het soort dak (schuin & plat) en de oriëntatie van het dak zijn daarin van belang. Selecteer ook een ideale leverdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. De adviseur verschaft dan namelijk professioneel zonnepanelen advies in Helen-Bos.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het gaat hier om naam, een (vast) telefoonnummer en e-mailadres. Op die manier weten we hoe we contact kunnen leggen wanneer er aanvullende info nodig is. Vervolgens ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen ontvangt u een of meerdere offertes van specialisten uit de regio. Kijk niet alleen naar de voordeligste tarieven, maar vraag ook om kleine lettertjes/certificaten (zoals bijv. TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, ISO certificaat) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur je een woning en is het dak te klein voor panelen, of heb je onvoldoende budget? Dit is geen issues meer: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er ontwikkelen meerdere rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan scholen die hun dak vol met zonnepanelen willen leggen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kost om en nabij de €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is dan ook geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Je kunt denken aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Helen-Bos op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Helen-Bos
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Helen-Bos een vergoeding aan de distributienetbeheerder – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Belgen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!