Avekapelle

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Avekapelle? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en een goede investering. Gebruikmakend van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Mede door de steeds gunstigere prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de zogenaamde terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het iets voor mijn woning? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Door middel van deze pagina ontdek je omvangrijke informatie aangaande zonnepanelen kopen in Avekapelle!

zonnepanelen installateur 8630
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Duurzame investering.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteVeurne
Postcode86300
Gasverbruik22.620 kWh
Stroomverbruik kWh3310 kWh
Gemiddelde energierekening€168,73

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Avekapelle september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen bestaat niet in België. Regelmatig hebben gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) check je wat de regels zijn in de gemeente Veurne. Kan je het niet vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Veurne kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Avekapelle
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening. Deze groene leningen waardoor consumenten erg goedkoop een krediet kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4840), dan is het belastingvoordeel al gauw €600. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je terug op het net injecteren. Voor deze elektriciteit ontvang je een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Wek je meer op dan je verbruikt? Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Niet alleen goed voor het milieu, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden woningen wekken zo zelf stroom op.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type/merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te goedkoper je uit bent. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geschatte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Avekapelle fluctueren tussen de €4400 en €5900 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat voor pak ‘m beet 2790 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Eneco en/of Qurrent staat dit al gauw gelijk aan €697,50 (prijs september 2023). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Avekapelle bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de tabel ontdek je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120908€3575 – €4350€440
2276013€5000 – €5900€675
3323016€6050 – €6250€800
4387017€6450 – €6625€910
5440020€6925 – €7225€960
6507023€7525 – €8075€1090

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het in lijn is met een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gelegen tussen het westen en oosten (liefst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Ook is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Gezien de zonnepanelencheck Avekapelle bekijk jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Avekapelle is 3310 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig zo’n 10 pv-panelen van 300 wattpiek. Belangrijk: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Maak ook een inschatting van het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 5 pv-panelen gewenst, voor 1825 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2900 kWh zijn dat er 11, en voor 3950 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Wat is het beste type paneel?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is nagenoeg gelijk. De gemiddelde klanten kopen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Verder kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen zijn zeer flexibel. De prijs ligt lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Avekapelle?

Tijdens de montage van zonnepanelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Gewoonlijk is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-avekapelle

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Goede zonnepanelen bedrijven in Avekapelle vergelijken? Geholpen door de adviezen van onze specialisten tref je binnen enkele minuten een professionele leverancier in de buurt. Veel bedrijven hebben de beschikking over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Beperk je niet alleen tot de prijs. Check ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Treft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Gaat het om uw eigen woning of een huurhuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Schets het type huis. Het genre huis (plat & schuin) en de oriëntatie van de woning zijn zaken die van belang zijn. Maak vervolgens een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Maak ook gebruik van het vrije veld. De deskundige geeft dan toepasbaar zonnepanelen advies in Avekapelle.

 4. Overige gegevens invullen

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het betreft naam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het emailadres. Hierdoor komen wij erachter hoe je te bereiken bent in het geval er extra info nodig is. Aansluitend verstrekken zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van installateurs die goed staan aangeschreven. Er is meer dan alleen de scherpste prijs, maar vraag ook om certificaten en keurmerken (bijvoorbeeld RoHS certificaat, VDE keurmerk, Recyclage, TÜV keurmerk) en referenties. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of kan je het nu niet betalen? Goed om te weten: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We zien meerdere mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan bedrijven die hun dak/grond kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De kosten bedragen zo’n €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Hoe dat werkt? Denk aan met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Avekapelle op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Avekapelle
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Avekapelle een bijdrage – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor consumenten met een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!