Werken

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Werken? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en financieel interessant. Dankzij thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je jouw eigen duurzame stroom op. Vanwege de hogere wattpiek per zonnepaneel, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan het ook op mijn huis? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Gebruikmakend van onze vergelijker doorzoek je waardevolle aanbevelingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Werken!

zonnepanelen installateur 8610
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Lange levensduur.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteKortemark
Postcode86100
Gasverbruik22.580 kWh
Stroomverbruik kWh3590 kWh
Gemiddelde energierekening€174,86

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Werken juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. In sommige gemeenten zijn er een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op energiesparen.be lees jij de spelregels in de gemeente Kortemark. Kan je het niet vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Ten derde kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Kortemark kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Werken
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet. Deze groene leningen waarmee consumenten erg goedkoop een duurzaamheidslening kunnen nemen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4800), dan bedraagt het voordeel al snel €595. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een gepaste vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In die situatie heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met 5% rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden huizen wekken zo zelf stroom op.

Aanschafkosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt bepaald door het model, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe goedkoper je uit bent. Dat is het gevolg van het feit dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Werken fluctueren tussen de €4400 en €5900 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Verwachte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat voor ongeveer 2750 kWh stroom. Bij een maatschappij als Eneco en Vandebron betaal je hiervoor wel €687,50 (vergoeding juli 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Werken kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hieronder vind jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117406€3625 – €4325€410
2282013€5250 – €5775€550
3333015€6050 – €6275€800
4393017€6450 – €6725€890
5461019€7050 – €7275€970
6513023€7525 – €7900€1040

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het in lijn is met een aantal zaken: genoeg ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak. Mede is een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Wegens de zonnepanelencheck Werken vind je de geschiktheid van je dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Werken is 3590 kWh. Dat staat gelijk aan circa 12 panelen van 320 wattpiek. Let op: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met meer Wattpiek heb je er minder nodig. Maak ook een inschatting van de toekomstige situatie. Voor 850 kWh zijn 5 panelen geschikt, voor 1875 kWh zijn dat er 7, voor 2950 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3975 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. Meer dan 50% van de investeerders prefereren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed vind je dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn zeer flexibel. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Welke vergunning moet ik hebben in Werken?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op het huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Vaak is het verkrijgen van een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-werken

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Werken vergelijken? Geholpen door onze stappenplan zoek jij snel en eenvoudig een goede installateur in de buurt. Het merendeel van de aanbieders hebben een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de kosten. Vraag ook om kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Spreken we over een particuliere of zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een huurhuis of koopwoning? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Omschrijf de karakteristieken van de woning. Het soort huis (schuin + plat) en de geografische ligging van het huis zijn cruciaal. Kies vervolgens een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. Het installatiebedrijf biedt zo aantrekkelijk zonnepanelen advies in Werken.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Dit zijn uw voornaam + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het emailadres. Vandaar is het voor ons duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Daarna ontvang je de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijking van offertes

  Na zo’n 5 werkdagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van experts die werkzaam zijn in de buurt. Kijk niet alleen naar de goedkoopste aanbieder, maar bekijk ook voorwaarden/keurmerken (zoals bijv. CE-keurmerk, VDE keurmerk, RoHS certificaat, IEC keurmerk) en referenties. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dak te klein voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Belangrijk: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We zien verschillende mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gymzalen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kan al vanaf €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De totale huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Of denk aan een meer collectief project. Denk aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Werken op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Werken
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Werken een netvergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door consumenten met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €89,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!