Handzame

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Handzame? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en besparen je geld. Door de investering in zonnepanelen is het mogelijk eigen energie te genereren. Als gevolg van dalende kosten, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan het ook op mijn huis? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Door middel van onze tool lees je samengestelde tips m.b.t. zonnepanelen kopen in Handzame!

zonnepanelen installateur 8610
 • Lagere energiekost.
 • Verantwoorde investering.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteKortemark
Postcode86100
Gasverbruik22.570 kWh
Stroomverbruik kWh3585 kWh
Gemiddelde energierekening€174,70

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Handzame december 2023

Een landelijke subsidiepot is niet aan de orde in België. Er zijn nog wel gemeenten met speciale premies en/of leningen. Via de website energiesparen.be lees je hoe het ervoor staat in de gemeente Kortemark. Geen resultaten? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Kortemark is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Handzame
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Crelan eco Energy, Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home. Deze groene leningen waarmee huizeneigenaren heel voordelig een afbetalingsregeling kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4790), dan is het belastingvoordeel al gauw €594. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt wordt teruggeleverd aan het net. Voor deze elektriciteit ontvang je een soort vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de klassieke mechanische tellers worden vervangen voor slimme meters. In 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is overeenkomstig met 4 procent rente. De win is er niet alleen voor onze planeet, maar ook voor de portemonnee! Al ruim 500.000woningeigenaren hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Verkoopprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type/merk, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe goedkoper je uit bent. Dit komt doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De huidige kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Handzame fluctueren tussen de €4500 en €6400 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat gelijk aan circa pak ‘m beet 2740 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Delta of Oxxio betaal je daarvoor ongeveer €685,00 (prijspeil december 2023). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Handzame bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het volgende overzicht doorzoek je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118207€3500 – €4300€390
2309013€5150 – €5800€550
3320015€6050 – €6175€850
4402018€6375 – €6775€920
5458020€6900 – €7225€960
6500022€7625 – €8200€1090

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het conformeert aan een aantal regels: voldoende ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (zuiden is aan te raden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Overigens is een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Wegens de zonnepanelencheck Handzame ontdek je de toepasbaarheid voor uw dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Handzame bedraagt 3585 kWh. Hiervoor zijn benodigd ongeveer 10 pv-panelen van 325 wattpiek. Concreet: dit zijn doorsnee statistieken. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Houd ook rekening met veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 825 kWh zijn 4 zonnepanelen genoeg, voor 1850 kWh moet je rekenen op 8, voor 2825 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3925 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is vrijwel hetzelfde. Veel woningbezitters bestellen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Daarnaast onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De prijs is erg gunstig, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Heb ik een vergunning nodig in Handzame?

Voor de installatie van PV-panelen op uw dak is geen vergunning nodig. Dit geldt niet voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Gewoonlijk is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen niet op het dak worden gelegd of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-handzame

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Handzame vergelijken? Dankzij de uitleg die hierna komt tref jij snel en eenvoudig een professionele vakspecialist in jouw streek. Verscheidene installateurs hebben een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de offerteprijs. Vraag ook om keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je krijgt op die manier alleen offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Praten we over een particuliere woning of huurwoning? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Specificeer de karakteristieken van het huis. Het genre dak (plat & schuin) en de focus-richting van de woning zijn relevant. Selecteer daarna een dag en tijdstip voor installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De expert geeft dan uitstekend zonnepanelen advies in Handzame.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn jouw naam (+ achternaam), telefoonnummer en het mailadres. Vandaar is het helder hoe je te bereiken bent wanneer er aanvullende info nodig is. Als laatste verzenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na zo’n 5 werkdagen volgen er offertes van installatiebedrijven uit de regio. Pas op voor alleen de goedkoopste aanbieder, maar vraag ook om certificering (zoals Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, Recyclage, VDE keurmerk) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er ontwikkelen diverse mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name organisaties die grond of een dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kan al vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Je kunt denken aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Handzame op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Handzame
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Handzame een bijdrage – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Belgen met de terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik dit betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €85,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!