Vossem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Vossem? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en goed voor de portemonnee. Via krachtige zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Als gevolg van de dalende prijzen van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Door gebruik te maken van deze pagina ontdek jij samengestelde informatie die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Vossem!

zonnepanelen installateur 3080
 • Lagere energierekening.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteTervuren
Postcode30800
Gasverbruik21.950 kWh
Stroomverbruik kWh3375 kWh
Gemiddelde energierekening€167,40

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Vossem mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet meer in België. Wel bestaan er gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be ontdek je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Tervuren. Is de informatie niet te vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Tervuren zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Vossem
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee consumenten met een lage rente een afbetalingsregeling kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4670), dan bedraagt het voordeel al snel €579. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, wordt teruggeleverd aan het net. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een passende vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. De komende jaren volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement kan je vergelijken met een 5% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden woningen hebben panelen laten installeren.

Prijzen
De prijs van zonnepanelen kan men berekenen met het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe goedkoper je uit bent. De reden daarvan is: omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Vossem variëren tussen de €4000 en €5900, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Verwachte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen genereert pak ‘m beet 2930 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Budget Energie en Pure Energie betaal je voor dit stukje stroom wel €732,50 (onkosten mei 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Vossem is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hieronder tref jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120107€3700 – €4400€420
2305013€5100 – €5875€675
3332016€5975 – €6200€725
4400017€6450 – €6825€890
5459020€7100 – €7125€1020
6498023€7450 – €8050€1080

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal eisen: voldoende ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (meest ideale is het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat sterk genoeg is. Mede is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Door de zonnepanelencheck Vossem bekijk jij of je dak geschikt is voor montage. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Vossem bedraagt 3375 kWh. Dit kan je zelf opwekken met om en nabij 12 pv-panelen van 295 wattpiek. Advies: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen geschikt, voor 1975 kWh moet je rekenen op 8, voor 2825 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3925 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. Meer dan de helft van de bewoners kopen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evengoed onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen zijn zeer flexibel. De kosten liggen relatief laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning noodzakelijk in Vossem?

Tijdens de montage van PV-panelen op uw dak is een vergunning niet noodzakelijk. Uitzonderingen zijn dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaal is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-vossem

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Vossem vergelijken? Door gebruik te maken van het advies hieronder zoek je vandaag nog een betrouwbare monteur in jouw streek. Het merendeel van de installateurs bieden een kleine showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk verder dan de tarieven. Let ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Spreken we over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Betreft het een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdracht omschrijven

  Specificeer zo specifiek mogelijk het huis. De dak-categorie (schuin & plat) en de focus-richting van het huis zijn goede voorbeelden. Maak vervolgens een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vul gerust het opmerkingenveld in. De deskundige geeft dan toepasbaar zonnepanelen advies in Vossem.

 4. Voorkeur voor contact

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: jouw naam (+ achternaam), een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Op die manier weten wij ook hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Daaropvolgend ontvangt u ook de offertes.

 5. Vergelijking van offertes

  Na uiterlijk een week volgen er offertes van vakmannen uit de omgeving. Beperk je niet alleen tot de laagste offerte, maar vraag ook om certificering (zoals CE-keurmerk, VDE keurmerk, RoHS certificaat, IEC keurmerk) en beoordelingen van anderen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur jij een huis en heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er zijn verscheidene mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor scholen die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De kosten bedragen zo’n €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom van de pv-panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Veel spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Hoe dat werkt? Denk aan met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Vossem op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Vossem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Vossem een aanvullend distributienettarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met pv-panelen met de terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG is duidelijk: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €95,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!