Tervuren

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Tervuren? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en je kunt er geld mee verdienen. Door innovatieve zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Dankzij de lagere prijs van de panelen, de 6% BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is dit iets voor mijn woning? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Geholpen door zonnepanelenvoordeel.be bekijk je praktische tips met betrekking tot zonnepanelen kopen in Tervuren!

zonnepanelen installateur 3080
 • Snelle terugverdientijd.
 • Zet het milieu op 1.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteTervuren
Postcode30800
Gasverbruik21.930 kWh
Stroomverbruik kWh3365 kWh
Gemiddelde energierekening€167,09

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Tervuren mei 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. In een aantal gemeenten vind je energiepremies of speciale groene leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be doorzoek je wat er precies mogelijk is in de gemeente Tervuren. Is de informatie niet te vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Tervuren zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Tervuren
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee consumenten heel voordelig een speciaal type lening kunnen aanvragen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4650), dan is het voordeel al snel €576. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, injecteer je terug op het energienet. In ruil ontvang je een soort vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de klassieke mechanische tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 6 procent spaarrente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al 500.000gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Verkoopprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen hangt af van de paneel variant, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te betaalbaarder het wordt. Dit komt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De verwachte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Tervuren fluctueren tussen de €4400 en €6200 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen resulteert in pak ‘m beet 3090 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Delta en NLE betaal je daarvoor ongeveer €772,50 (tarieven mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Tervuren bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hieronder check jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117406€3450 – €4275€400
2270011€5075 – €5900€575
3330016€6050 – €6150€875
4398016€6475 – €6850€900
5434020€6950 – €7300€960
6517022€7500 – €8025€1100

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak ook geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het strookt met een aantal regels: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak. Mede is een hellingshoek van 35 graden het beste. Door de zonnepanelencheck Tervuren check je de geschiktheid van je dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Tervuren is 3365 kWh. Je hebt dus nodig grofweg 12 pv-panelen van 300 wattpiek. Advies: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met een hoger vermogen zijn er minder nodig. Let ook op de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 1000 kWh zijn 5 pv-panelen geschikt, voor 2000 kWh rekenen installateurs er 8, voor 2975 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3800 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is vrijwel hetzelfde. Meer dan de helft van de investeerders installeren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Mede zijn er dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De kosten zijn lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Tervuren?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een woning hoef je geen vergunning te regelen. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In algemene zin is ook een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-tervuren

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Direkt zonnepanelen bedrijven in Tervuren vergelijken? Door middel van onderstaande tips zoek jij zonder problemen een goede vakman in je postcodegebied. Verschillende installateurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Beperk je niet alleen tot de kosten. Check ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Betreft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Betreft het een huurhuis of koopwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdracht omschrijven

  Beschrijf de aard van de woning. Het type huis (schuin + plat) en de oriëntatie van de woning zijn cruciaal. Maak tevens een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige biedt zo professioneel zonnepanelen advies in Tervuren.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Het gaat hier om uw voornaam + achternaam, het 06-nummer, en het emailadres. Hierdoor is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen opnemen als er meer info benodigd is. Als laatste verzenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijk offertes

  Na 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van installatiebedrijven met een goede naam in de buurt. Kijk verder dan de voordeligste tarieven, maar wees scherp op certificaten en keurmerken (bijvoorbeeld CE-keurmerk, TÜV keurmerk, Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk) en klantervaringen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Er zijn goede alternatieven: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er ontwikkelen nogal wat rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan scholen die hun dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De tarieven beginnen bij €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is dan ook geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Denk aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Tervuren op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Tervuren
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Tervuren een capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor consumenten met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €87,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente