Bertem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Bertem? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en besparen je geld. D.m.v. de zonnepanelen van tegenwoordig wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Vanwege de lagere prijs van de panelen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de welbekende terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Met behulp van zonnepanelenvoordeel.be doorzoek je samengestelde toelichtingen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Bertem!

zonnepanelen installateur 3060
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Los van de energieleverancier.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteBertem
Postcode30600
Gasverbruik21.910 kWh
Stroomverbruik kWh3355 kWh
Gemiddelde energierekening€166,78

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Bertem juni 2024

Een universele subsidieregeling is er niet meer in België. In verschillende gemeenten zien we een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) ontdek jij wat de regels zijn in de gemeente Bertem. Onduidelijke informatie? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Bertem kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Via de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Bertem
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy. Een lening met unieke voorwaarden waarmee consumenten tegen een lage rente een speciale lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4630), dan is het voordeel al snel €574. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot wordt teruggeleverd aan het net. Hiervoor krijg je een redelijke vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de klassieke mechanische tellers worden vervangen voor slimme meters. In 2021 komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juni 2024. Het rendement is in lijn met een 6% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op de aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al vele tienduizenden gezinnen zijn in staat energie op te wekken.

Kosten
De prijs van zonnepanelen hangt af van het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te voordeliger de investering. Dat is het gevolg van het feit dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De verwachte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Bertem schommelen tussen de €4100 en €6000 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in staat voor om en nabij 3070 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Greenchoice en Vandebron betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €767,50 (onkosten juni 2024). Door goedkope zonnepanelen in Bertem bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de volgende paragraaf vind je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117108€3675 – €4325€400
2274012€5075 – €5700€575
3347015€6075 – €6050€725
4404016€6300 – €6750€880
5460019€7075 – €7275€980
6481023€7425 – €7925€1080

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het in lijn is met een aantal voorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een positie gericht tussen westen of oosten (het liefst focus op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat de panelen kan dragen. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Met hulp van de zonnepanelencheck Bertem tref jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bertem bedraagt 3355 kWh. Dat staat gelijk aan circa 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Disclaimer: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan zijn er minder nodig. Let ook op het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 pv-panelen gewenst, voor 1825 kWh gaan we uit van 7, voor 2900 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3950 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is vrijwel hetzelfde. De gemiddelde huizenbezitters bestellen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Bovendien vind je dunne-film zonnepanelen. Deze panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De prijs is erg gunstig, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning verplicht in Bertem?

Voor het laten leggen van panelen op uw dak is een vergunning overbodig. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaliter is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bertem

Installateur zonnepanelen zoeken

Erkende zonnepanelen bedrijven in Bertem vergelijken? Door gebruik te maken van het advies hieronder kies jij zonder problemen een goede expert in je woonplaats. Tal van installateurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de verkoopprijs. Houd ook rekening met eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Betreft het een particuliere of zakelijke vraag? Praten we over een aangekochte woning of huur je? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project beschrijven

  Omschrijf de aard van de woning. Het type woning (plat en/of schuin) en de geografische ligging van de woning zijn relevant. Maak tevens een keuze voor een ideale leverdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De adviseur verschaft dan namelijk goedzonnepanelen advies in Bertem.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn gegevens als: jouw naam (+ achternaam), het 06-nummer, en het mailadres. Daardoor is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen opnemen als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste versturen ze de persoonlijke offerte.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen 5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van deskundigen uit de omgeving. Pas op voor alleen de laagste prijs, maar let ook op kleine lettertjes/certificaten (bijvoorbeeld TÜV keurmerk, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage) en klantervaringen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn allerlei mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn organisaties die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Huren kan al vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De totale huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Hoe dat werkt? Denk aan met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Bertem op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Bertem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Bertem een vergoeding aan de distributienetbeheerder – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor mensen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €95,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente