Sint-Katherina-Lombeek

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Sint-Katherina-Lombeek? Zonnepanelen zijn duurzaam en financieel interessant. Door gebruik te maken van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Ten gevolg van de steeds gunstigere prijzen, de 6% BTW regeling en de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan dit ook op ons dak? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Geholpen door onze vergelijker ontdek jij waardevolle gegevens die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Sint-Katherina-Lombeek!

zonnepanelen installateur 1742
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteTernat
Postcode17420
Gasverbruik21.360 kWh
Stroomverbruik kWh3380 kWh
Gemiddelde energierekening€165,05

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Sint-Katherina-Lombeek mei 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. In verschillende gemeenten zien we regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website energiesparen.be lees jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Ternat. Is dit voor jou onduidelijk? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Ternat bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Sint-Katherina-Lombeek
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet, bpost bank energie lening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huizeneigenaren zonder hoge lasten een groene lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Op de aanschaf van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4830), dan is het belastingvoordeel al gauw €599. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een gepaste vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de “ouderwetse” tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. In 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. De win is er niet alleen voor de aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden huishoudens hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt bepaald door het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe goedkoper je uit bent. Dit is het effect van de situatie dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Sint-Katherina-Lombeek fluctueren tussen de €4600 en €6300 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Verwachte opbrengsten
Een set met 10 panelen staat voor om en nabij 2750 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Budget Energie en/of Oxxio betaal je voor dit stukje stroom wel €687,50 (kosten mei 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Sint-Katherina-Lombeek bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hierna check jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120606€3650 – €4425€430
2281013€5200 – €5850€600
3348014€5900 – €6125€750
4407017€6300 – €6825€920
5440020€7050 – €7200€1030
6489023€7650 – €7800€1080

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het voldoet aan een aantal zaken: voldoende plek beschikbaar, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak met een goede constructie. Verder is een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Omwille van de zonnepanelencheck Sint-Katherina-Lombeek lees jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Katherina-Lombeek bedraagt 3380 kWh. Hiervoor heb je nodig circa 10 zonnepanelen van 285 wattpiek. Let op: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je er ook minder te leggen. Houd ook rekening met de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 panelen voldoende, voor 1800 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2925 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3925 kWh laat je zo’n 15 panelen leggen.

Wat is het beste type paneel?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is nagenoeg gelijk. Meer dan de helft van de investeerders prefereren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evenzeer bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De kosten liggen relatief laag, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Welke vergunning moet ik hebben in Sint-Katherina-Lombeek?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. In algemene zin is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-katherina-lombeek

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Erkende zonnepanelen bedrijven in Sint-Katherina-Lombeek vergelijken? Met behulp van onderstaande tips zoek je zonder problemen een erkende installateur in jouw eigen buurt. Een aantal specialisten hebben een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Focus niet uitsluitend op de prijzen. Houd ook rekening met kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Gaat het om een zakelijke of particuliere aanvraag? Praten we over uw eigen woning of een huurhuis? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Beschrijf de opdracht

  Detailleer de karakteristieken van de woning. Het type dak (schuin & plat) en de focus-richting van het huis zijn voor de monteur interessant. Selecteer daarna de gewenste uitvoerdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De specialist geeft jou dan geschikt zonnepanelen advies in Sint-Katherina-Lombeek.

 4. Voorkeur voor contact

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Denk dan aan: jouw naam (+ achternaam), het nummer waarop u bereikbaar bent, en niet te vergeten uw e-mail. Hierdoor is het helder hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Aansluitend verzenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 4-5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van installateurs die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar de aantrekkelijkste prijs, maar houd ook rekening met de benodigde certificaten (bijvoorbeeld TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, CE-keurmerk) en vraag naar recente projecten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of heb je onvoldoende budget? Dan is er een oplossing, want er is nu zonne-energie voor iedereen! Er zijn diverse mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name gymzalen die hun dak/grond willen voorzien van zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kan al vanaf €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huur van de panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een eigen spaarpot is niet meer aan de orde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Onder andere met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Katherina-Lombeek op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Sint-Katherina-Lombeek
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Katherina-Lombeek een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Vlamingen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!