Wambeek

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Wambeek? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en goed voor de portemonnee. Op basis van het zonnepanelen-systeem wek je je eigen zonne-energie op. Gezien de lagere prijs van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de welbekende terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is het overal mogelijk? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Met behulp van deze pagina lees jij omvangrijke adviezen die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Wambeek!

zonnepanelen installateur 1741
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Groene investering.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteTernat
Postcode17410
Gasverbruik21.350 kWh
Stroomverbruik kWh3375 kWh
Gemiddelde energierekening€164,90

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Wambeek mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet beschikbaar in België. Er zijn nog wel gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Op energiesparen.be ontdek je wat er precies mogelijk is in de gemeente Ternat. Is de informatie niet te vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Ternat zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Met de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Wambeek
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee consumenten extra voordelig een lening kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4820), dan pak je al snel €598. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het is een woning die 100% particulier is en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert injecteer je terug op het energienet. In ruil krijg je een redelijke vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Wek je meer op dan je verbruikt? In dit geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de ouderwetse tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is in lijn met een 4% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aardbol, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al vele tienduizenden huishoudens hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen komt tot stand door het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te betaalbaarder het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Wambeek komen doorgaans uit tussen de €4000 en €6800 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat gelijk aan circa circa 2740 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Energiedirect en/of NLE betaal je daarvoor zo’n €685,00 (vergoeding mei 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Wambeek kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de tabel doorzoek jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
121007€3425 – €4300€390
2271012€5275 – €5725€625
3360016€6100 – €6050€800
4382016€6325 – €6750€880
5435019€6950 – €7175€970
6511021€7575 – €7825€1070

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak ook geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het conformeert aan een aantal voorwaarden: plek beschikbaar op het dak, met de richting tussen oost / west (het zuiden is ideaal), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een sterk dak. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Mede door de zonnepanelencheck Wambeek tref jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wambeek is 3375 kWh. Hiervoor zijn benodigd circa 12 panelen van 285 wattpiek. Concreet: dit is slechts een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek zijn er minder nodig. Denk ook eens na over de toekomstige situatie. Voor 825 kWh zijn 5 zonnepanelen genoeg, voor 1975 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2950 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 4000 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. Bijna alle consumenten geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Eveneens onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit type panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning verplicht in Wambeek?

Bij het installeren van zonnepanelen op uw dak hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit geldt niet voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Doorgaans is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wambeek

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Goede zonnepanelen bedrijven in Wambeek vergelijken? Met behulp van onderstaande tips zoek jij moeiteloos een erkende aanbieder in jouw omgeving. Diverse bedrijven beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk verder dan de prijs. Houd ook rekening met certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Spreken we over een zakelijke of particuliere vraag? Praten we over een huis in eigen bezit (of huur)? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Definieer zo concreet mogelijk de woning. Het soort huis (plat + schuin) en de oriëntatie van het dak zijn hierin van enorm belang. Selecteer ook de gewenste uitvoerdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De vakman geeft jou dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Wambeek.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Je kunt denken aan uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en e-mailadres. Daardoor weten wij ook hoe we je het beste kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Als laatste ontvangt u ook de proposities (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Na 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van specialisten uit de regio. Er is meer dan alleen de scherpste aanbieder, maar kijk goed naar voorwaarden/keurmerken (bijvoorbeeld CE-keurmerk, ISO certificaat, Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk) en referenties. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen meerdere bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan stadions die een stukje dak willen volleggen met zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kan al vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is niet meer aan de orde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Onder andere met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Wambeek op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Wambeek
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Wambeek een netvergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor consumenten die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!