Oudenaken

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Oudenaken? Zonnepanelen zijn duurzaam en hebben een prima rendement. Met thuis geïnstalleerde zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Dankzij de steeds gunstigere prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Met behulp van onze website lees jij handige adviezen aangaande zonnepanelen kopen in Oudenaken!

zonnepanelen installateur 1600
 • Snelle terugverdientijd.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteSint-Pieters-Leeuw
Postcode16000
Gasverbruik21.120 kWh
Stroomverbruik kWh3560 kWh
Gemiddelde energierekening€168,10

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Oudenaken mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website energiesparen.be vind je de spelregels in de gemeente Sint-Pieters-Leeuw. Geen resultaten? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Sint-Pieters-Leeuw zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Oudenaken
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals bpost bank energie lening, Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor consumenten tegen een speciaal rentetarief een groene lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4590), dan profiteer je al van een korting van zo’n €569. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt wordt teruggeleverd aan het net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een passende vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit overschot. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. De win is er niet alleen voor onze planeet, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al vele tienduizenden woningeigenaren zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen kan men berekenen met de paneel variant, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe goedkoper je uit bent. Dit wordt veroorzaakt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Oudenaken komen doorgaans uit tussen de €4700 en €5700, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set met 10 panelen draait uit op pak ‘m beet 2920 kWh stroom. Bij een maatschappij als Budget Energie of Powerpeers betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €730,00 (tarieven mei 2024). Door goedkope zonnepanelen in Oudenaken kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hieronder doorzoek je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120606€3625 – €4400€390
2279013€5100 – €5650€625
3337015€6075 – €6100€750
4390016€6500 – €6625€920
5434020€7000 – €7300€1010
6500022€7525 – €7925€1110

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het strookt met een aantal randvoorwaarden: voldoende ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een degelijke dakconstructie. Ook is ligging onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Dankzij de zonnepanelencheck Oudenaken ontdek je of je dak geschikt is voor montage. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oudenaken is 3560 kWh. Dat staat gelijk aan ongeveer 10 pv-panelen van 320 wattpiek. Disclaimer: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Denk ook eens na over veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 975 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen geschikt, voor 1900 kWh gaat het om 8, voor 2975 kWh gaat het om 12, en voor 3825 kWh zijn dat 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. Meer dan 50% van de bewoners kopen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Verder zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het vermogen is ook wat minder.

Moet ik een vergunning aanvragen in Oudenaken?

Voor de installatie van zonnepanelen op een woning hoef je geen vergunning te regelen. Dit geldt niet voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Meestal is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-oudenaken

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Erkende zonnepanelen bedrijven in Oudenaken vergelijken? Gebruikmakend van de uitleg die hierna komt zoek jij in enkele stappen een goede vakman in de buurt. Verschillende installateurs beschikken over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de prijs. Check ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Hebben we het over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Betreft het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Schets expliciet het huis. Het soort huis (plat of schuin) en de oriëntatie van de woning zijn hierin van enorm belang. Kies daarna een globale planning voor de installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De specialist geeft jou dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Oudenaken.

 4. Voorkeur voor contact

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Dit zijn achternaam, voornaam, telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Op die manier is het duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Nadien ontvangt u ook de offerte op maat.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen een week ontvang je een offerte op maat van specialisten die actief zijn in de regio. Er is meer dan alleen de voordeligste tarieven, maar vraag ook om voorwaarden/keurmerken (voorbeelden zijn VDE keurmerk, CE-keurmerk, RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en beoordelingen van anderen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur je een woning en is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of kan je het nu niet betalen? Dan is er een oplossing, want iedereen kan profiteren van zonne-energie. We zien nogal wat prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan scholen die hun dak vol met zonnepanelen willen leggen. Dit is financieel erg interessant, De kosten bedragen zo’n €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet nodig.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Oudenaken op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Oudenaken
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Oudenaken een distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningeigenaren met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!