Sint-Laureins-Berchem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Sint-Laureins-Berchem? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en winstgevend. Met zonnepanelen op jouw woning wek je in eigen beheer groene stroom op. Vanwege de dalende inkoopprijs, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de speciale terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het overal mogelijk? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Door gebruik te maken van onze website tref je toepasbare details over zonnepanelen kopen in Sint-Laureins-Berchem!

zonnepanelen installateur 1600
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteSint-Pieters-Leeuw
Postcode16000
Gasverbruik21.130 kWh
Stroomverbruik kWh3565 kWh
Gemiddelde energierekening€168,25

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Sint-Laureins-Berchem mei 2024

Een speciale subsidie is er niet meer in België. Er zijn nog wel gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be check je hoe het ervoor staat in de gemeente Sint-Pieters-Leeuw. Geen resultaten? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Sint-Pieters-Leeuw zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Sint-Laureins-Berchem
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy. Dit zijn speciale leningen waardoor huishoudens zonder hoge lasten een lening kunnen aanvragen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun woning energiezuiniger te maken. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4600), dan is het belastingvoordeel al gauw €570. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Daarvoor ontvang jeeen gepaste vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de ouderwetse tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al 500.000huizen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen hangt af van de fabrikant, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe goedkoper je uit bent. Dit is een efficiency-effect omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Sint-Laureins-Berchem fluctueren tussen de €4400 en €5600 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa zo’n 2930 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Eneco en Qurrent betaal je daarvoor ongeveer €732,50 (prijspeil mei 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Sint-Laureins-Berchem bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de tabel ontdek je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119806€3600 – €4325€440
2295013€5000 – €5825€550
3352015€6075 – €6025€775
4402017€6425 – €6725€920
5468019€7025 – €7300€970
6494022€7400 – €8000€1060

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het overeenstemt met een aantal randvoorwaarden: voldoende plek beschikbaar, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak. Eveneens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Gezien de zonnepanelencheck Sint-Laureins-Berchem tref jij of jouw dak geschikt is. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Laureins-Berchem bedraagt 3565 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig rond de 10 zonnepanelen van 300 wattpiek. Toelichting: we hebben het hier over een gemiddelde woning. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Maak ook een inschatting van de toekomstige situatie. Voor 825 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen passend, voor 1850 kWh gaat het om 8, voor 2875 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3925 kWh gaat het om 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. De meeste klanten installeren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Bovendien kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Sint-Laureins-Berchem?

Voor de installatie van panelen op uw dak is een vergunning overbodig. Doorgaans gelden er andere regels voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaal is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-laureins-berchem

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Sint-Laureins-Berchem vergelijken? Door het advies hieronder heb jij in enkele stappen een betrouwbare monteur in jouw streek. De meeste adviseurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de producten in detail kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijzen. Wees scherp op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Betreft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Gaat het om een woning in privé-bezit? Wat is de stroomvraag? Probeer in detail te treden.

 3. Opdrachtomschrijving

  Verduidelijk zo specifiek mogelijk het huis. Het genre huis (plat + schuin) en de focus-richting van het dak zijn belangrijke onderdelen. Selecteer vervolgens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. Het installatiebedrijf biedt zo erkend zonnepanelen advies in Sint-Laureins-Berchem.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Denk dan aan: je voor- en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en uw huidige mailadres. Zo is het duidelijk hoe wij u kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Daarna ontvang je de voorstellen (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  In 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van installatiebedrijven die goed staan aangeschreven. Kijk verder dan de aantrekkelijkste prijs, maar bekijk ook relevante keurmerken (zoals bijv. TÜV keurmerk, IEC keurmerk, Recyclage, ISO certificaat) en verhalen van andere klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of kan je het nu niet betalen? Goed nieuws, er is nu zonne-energie voor iedereen! We onderscheiden diverse interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gymzalen die een stukje dak willen voorzien van zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Beschikbaar vanaf €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is is geen vereiste.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Zoals met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Laureins-Berchem op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Sint-Laureins-Berchem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Laureins-Berchem aanvullend capaciteitstarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!