Averbode

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Averbode? Zonnepanelen zijn duurzaam en winstgevend. Op basis van zonnepanelen op je woning wek je je eigen zonne-energie op. Wegens dalende kosten, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan het ook op mijn huis? Hoe zit het met kosten en het rendement? Met behulp van onze vergelijker vind jij actuele gegevens die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Averbode!

zonnepanelen installateur 3271
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteScherpenheuvel-Zichem
Postcode32710
Gasverbruik22.130 kWh
Stroomverbruik kWh3465 kWh
Gemiddelde energierekening€170,17

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Averbode mei 2024

Een universele subsidieregeling is er helaas niet in België. Regelmatig hebben gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be doorzoek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Scherpenheuvel-Zichem. Is de informatie niet te vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Scherpenheuvel-Zichem zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Middels de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Averbode
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening. Deze groene leningen waardoor huizeneigenaren tegen een lage rente een lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4850), dan profiteer je al van een korting van zo’n €601. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je terug op het net injecteren. Voor deze elektriciteit krijg je een vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de klassieke mechanische tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Niet alleen goed voor onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden huizen zijn in staat energie op te wekken.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie is gebaseerd op het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te voordeliger het is. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Averbode fluctueren tussen de €5300 en €6300 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Geschatte opbrengsten
Een set met 10 panelen staat gelijk aan circa pakweg 2700 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Budget Energie of Oxxio betaal je voor dit stukje stroom wel €675,00 (prijspeil mei 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Averbode kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hieronder vind je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119606€3675 – €4425€380
2300012€5000 – €5725€625
3333015€5925 – €6100€725
4417018€6300 – €6850€910
5450020€7025 – €7200€1020
6490021€7400 – €7975€1070

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het strookt met een aantal richtlijnen: plek beschikbaar op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (zuiden is aan te raden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Ook is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Met hulp van de zonnepanelencheck Averbode check jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Averbode bedraagt 3465 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig omstreeks 11 zonnepanelen van 290 wattpiek. Toelichting: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 900 kWh zijn 5 pv-panelen passend, voor 1850 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2800 kWh gaat het om 11, en voor 3800 kWh wordt vaak gekozen voor 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is zo goed als gelijk. Meer dan 50% van de investeerders verkiezen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Tevens bestaan er dunne-film panelen. Dit soort panelen zijn breed inzetbaar. De prijs ligt lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Hoe zit het met een vergunning in Averbode?

Voor het laten leggen van panelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Doorgaans gelden er andere regels voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Vaak is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-averbode

Installateur zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Averbode vergelijken? Door gebruik te maken van onze stappenplan vergelijk je in korte tijd een erkende specialist in je woonplaats. De meeste specialisten hebben zelfs een speciale showroom waar je de producten in detail kunt zien. Er is meer dan alleen de kosten. Kijk goed naar kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Praten we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het een huurhuis of koopwoning? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Specificeer de karakteristieken van de woning. Het soort woning (schuin of plat) en de geografische ligging van het dak zijn goede voorbeelden. Maak vervolgens een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De adviseur levert jou dan ook uitstekend zonnepanelen advies in Averbode.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn naam, een mobiel/vast nummer, en als laatste het e-mailadres. Vandaar is het voor ons duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Bij de laatste stap ontvang je de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen een paar dagen volgen er offertes van experts die actief zijn in de regio. Kijk verder dan de scherpste aanbieder, maar check ook op eventuele keurmerken (bijvoorbeeld VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, IEC keurmerk) en recensies van andere consumenten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of kan je het nu niet betalen? Dit is geen issues meer: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er verschijnen allerlei aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor scholen die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De kosten bedragen zo’n €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijv. samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Averbode op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Averbode
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Averbode een distributienettarief – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €90,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!