Zichem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Zichem? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en winstgevend. Op basis van de zonnepanelen van tegenwoordig wek je je eigen zonne-energie op. Mede door de hogere wattpiek per zonnepaneel, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Aan de hand van onze website tref jij waardevolle informatie die helpen bij zonnepanelen kopen in Zichem!

zonnepanelen installateur 3271
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Verantwoorde investering.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteScherpenheuvel-Zichem
Postcode32710
Gasverbruik22.140 kWh
Stroomverbruik kWh3470 kWh
Gemiddelde energierekening€170,33

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Zichem juni 2024

Een speciale subsidie is er jammer genoeg niet in België. Verscheidene gemeenten werken met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be doorzoek jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Scherpenheuvel-Zichem. Geen resultaten? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Scherpenheuvel-Zichem is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Zichem
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huizeneigenaren tegen een gunstige rente een lening kunnen aanvragen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Op jouw investering in zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4860), dan profiteer je al van een korting van zo’n €602. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je weer terug injecteren aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In die situatie krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Er is wel verandering op komst: deze klassieke mechanische meters worden ingewisseld voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden investeerders hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Prijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen komt tot stand door de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe rendabeler jouw investering. Dit komt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geschatte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Zichem zitten vaak tussen de €4900 en €6000 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Geschatte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat gelijk aan circa zo’n 2710 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Energiedirect en/of Pure Energie betaal je voor dit stukje stroom wel €677,50 (prijspeil juni 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Zichem is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het volgende overzicht vind je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120508€3575 – €4350€420
2272012€5000 – €5650€600
3353014€5950 – €6225€850
4380017€6375 – €6625€930
5453019€6950 – €7175€990
6493021€7650 – €8100€1090

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het klopt met een aantal richtlijnen: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is het efficiëntst), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een goede dakconstructie. Evengoed is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Met hulp van de zonnepanelencheck Zichem achterhaal je of je dak geschikt is voor montage. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Zichem bedraagt 3470 kWh. Je hebt dus nodig om en nabij 12 panelen van 315 wattpiek. Advies: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 4 – 5 panelen gewenst, voor 1800 kWh zijn dat er 7, voor 2850 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3950 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. Veel mensen installeren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Ook onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De prijs ligt lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning verplicht in Zichem?

Puur voor zonnepanelen op uw woning is geen vergunning nodig. Uitzonderingen zijn panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Meestal is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-zichem

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Zichem vergelijken? Dankzij onderstaande tips zoek jij binnen enkele minuten een uitstekende aanbieder in de buurt. De meeste monteurs bieden een kleine showroom waar je de producten in detail kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de kosten. Wees scherp op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Praten we over een particuliere of zakelijke vraag? Treft het een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is de stroomvraag? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdracht omschrijven

  Specificeer duidelijk het huis. Het genre dak (schuin + plat) en de focus-richting van het huis zijn essentieel. Kies tevens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vul gerust het opmerkingenveld in. Het installatiebedrijf voorziet jou dan van actueel zonnepanelen advies in Zichem.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Dit zijn jouw voornaam en achternaam, telefoonnummer en het mailadres. Daardoor is het helder hoe je te bereiken bent in het geval er extra info nodig is. Vervolgens ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 3-4 dagen volgen er offertes van installateurs uit de omgeving. Beperk je niet alleen tot de laagste prijs, maar check ook certificaten en keurmerken (denk aan IEC keurmerk, VDE keurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat) en referenties. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur je een woning en is het dak te klein voor panelen, of is het gewoon te duur? Goed nieuws, ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We zien meerdere aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan ondernemingen die hun dak over hebben voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Beschikbaar vanaf €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen vereiste.
 • Of denk aan een meer collectief project. Je kunt denken aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Zichem op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Zichem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Zichem een netvergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor Vlamingen waar sprake is van een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!