Testelt

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Testelt? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en men kan er flink door besparen. Via het zonnepanelen-systeem wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Als gevolg van de dalende prijzen van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de welbekende terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan het ook op mijn huis? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Via deze website ontdek je toepasbare informatie met betrekking tot zonnepanelen kopen in Testelt!

zonnepanelen installateur 3272
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteScherpenheuvel-Zichem
Postcode32720
Gasverbruik22.160 kWh
Stroomverbruik kWh3480 kWh
Gemiddelde energierekening€170,63

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Testelt mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Er zijn nog wel gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be tref jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Scherpenheuvel-Zichem. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €800,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Scherpenheuvel-Zichem kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Testelt
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals bpost bank energie lening, Belfius Bank groene renovatielening, AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Deze groene leningen waarmee huizeneigenaren extra goedkoop een speciaal type lening kunnen aanvragen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die oudere woningen aanmoedigt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4880), dan is jouw winst al gauw €605. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de “ouderwetse” tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met 4% rente. Niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden consumenten hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe lager de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geschatte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Testelt zitten vaak tussen de €5000 en €6300 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Verwachte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen wekt op grofweg 2730 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Budget Energie of Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €682,50 (prijs mei 2024). Door goedkope zonnepanelen in Testelt kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de volgende paragraaf lees je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119706€3600 – €4400€390
2309011€5075 – €5850€550
3328015€5925 – €6025€725
4404016€6325 – €6850€900
5443019€6975 – €7150€1010
6511022€7400 – €8050€1090

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het overeenstemt met een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een degelijke dakconstructie. Ook is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Mede door de zonnepanelencheck Testelt tref jij of je dak geschikt is voor montage. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Testelt is 3480 kWh. Hiervoor zijn benodigd grofweg 10 panelen van 320 wattpiek. Aanbeveling: we spreken hier over een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Let ook op verbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen voldoende, voor 1800 kWh zijn dat er 8, voor 2900 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 4000 kWh rekenen installateurs op 15 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. Meer dan 50% van de bewoners prefereren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Verder bestaan er dunne-film panelen. Deze zonnepanelen zijn zeer flexibel. Het zijn relatief goedkope panelen, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Welke vergunning moet ik hebben in Testelt?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Deze regel gaat niet op bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Gewoonlijk is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-testelt

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Direkt zonnepanelen bedrijven in Testelt vergelijken? Middels tips van onze adviseurs zoek jij in enkele stappen een professionele aanbieder in jouw eigen buurt. De meeste monteurs hebben een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Let niet alleen op de prijzen. Check ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het uitgangspunt een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Spreken we over een huurhuis of koopwoning? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Omschrijf expliciet jouw woning. Het type dak (schuin of plat) en de ligging van het dak zijn relevant. Selecteer vervolgens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. Het installatiebedrijf biedt zo geschikt zonnepanelen advies in Testelt.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: voorletter + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en e-mailadres. Vandaar is het voor ons duidelijk hoe wij u kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Aansluitend krijgt u natuurlijk de proposities (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na 3-4 dagen volgen er offertes van installatiebedrijven die actief zijn in de regio. Kijk verder dan de scherpste prijs, maar vraag ook om relevante keurmerken (zoals bijv. TÜV keurmerk, VDE keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat) en reviews van klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of kan je het nu niet betalen? Dit hoeft geen probleem te zijn: er is nu zonne-energie voor iedereen! We kennen nogal wat bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan stadions die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Beschikbaar vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijvoorbeeld met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Testelt op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Testelt
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Testelt een vergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Belgen met een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG is duidelijk: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding klopt dan niet meer. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!