Messelbroek

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Messelbroek? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en winstgevend. Met behulp van zonnepanelen op jouw woning wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Ten gevolg van gunstigere prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is dit iets voor mijn woning? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Door gebruik te maken van deze pagina doorzoek je uitgebreide gegevens die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Messelbroek!

zonnepanelen installateur 3272
 • Direct lagere energielasten.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteScherpenheuvel-Zichem
Postcode32720
Gasverbruik22.150 kWh
Stroomverbruik kWh3475 kWh
Gemiddelde energierekening€170,48

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Messelbroek mei 2024

Een landelijke subsidiepot is niet aan de orde in België. Wel bestaan er gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be vind je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Scherpenheuvel-Zichem. Kan je hier niets over vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €900,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Scherpenheuvel-Zichem kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Messelbroek
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home. Dit zijn speciale leningen waarmee huishoudens tegen een gunstige rente een groene lening kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4870), dan is jouw winst al gauw €604. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een soort vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de traditionele tellers worden ingeruild voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is vergelijkbaar met een royale 5% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van het milieu, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden woningen wekken zo zelf stroom op.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper je uit bent. Dit wordt veroorzaakt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Messelbroek schommelen tussen de €5400 en €6800 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen mondt uit in pakweg 2720 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Delta en Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €680,00 (prijspeil mei 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Messelbroek kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hieronder vind je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120407€3425 – €4250€390
2285013€5000 – €5700€575
3325016€6050 – €6225€850
4397016€6525 – €6850€890
5453019€7025 – €7150€1030
6491022€7600 – €7875€1100

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het voldoet aan een aantal eisen: genoeg ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is het efficiëntst), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat sterk genoeg is. Eveneens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Dankzij de zonnepanelencheck Messelbroek tref jij de toepasbaarheid voor uw dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Messelbroek is 3475 kWh. Je hebt dus nodig ongeveer 11 panelen van 315 wattpiek. Advies: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er minder nodig. Let ook op veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 975 kWh zijn 4 panelen geschikt, voor 1800 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2875 kWh gaan we uit van 12, en voor 3900 kWh laat je zo’n 15 panelen leggen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is ongeveer gelijk. Bijna alle klanten maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Verder kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De investering is laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning verplicht in Messelbroek?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Gewoonlijk is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen niet op het dak worden gelegd als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-messelbroek

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Messelbroek vergelijken? Door de adviezen van onze specialisten tref je snel en eenvoudig een betrouwbare aanbieder in je postcodegebied. Verschillende adviseurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de producten in detail kunt zien. Let niet alleen op de kosten. Houd ook rekening met certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Gaat het om een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Omschrijf de karakteristieken van de woning. Het type woning (plat + schuin) en de ligging van het dak zijn hierin van enorm belang. Selecteer daarna de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De adviseur geeft jou dan interessant zonnepanelen advies in Messelbroek.

 4. Voorkeur voor contact

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Je kunt denken aan jouw naam (+ achternaam), een (vast) telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Hierdoor komen we erachter hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Daaropvolgend ontvang je de voorstellen (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 7 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van deskundigen uit uw regio. Pas op voor alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar houd ook rekening met voorwaarden/keurmerken (voorbeelden zijn ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk, RoHS certificaat) en verhalen van andere klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, zijn panelen geen opties voor je daktype, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er bestaan vele mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor gebouwendie het dak willen voorzien van zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De kosten bedragen zo’n €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Onder andere met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Messelbroek op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Messelbroek
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Messelbroek een vergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor consumenten die beschikken over een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!