Manderfeld

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Manderfeld? Zonnepanelen zijn duurzaam en leveren ook nog eens euro’s op. Geholpen door de investering in zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Door o.a. de dalende inkoopprijs, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de speciale terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is het iets voor mijn woning? Hoe zit het met kosten en het rendement? D.m.v. de zonnepanelen-vergelijker doorzoek je accurate tips die helpen bij zonnepanelen kopen in Manderfeld!

zonnepanelen installateur 4760
 • Lagere energiekost.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieLuik
GemeenteBüllingen
Postcode47600
Gasverbruik23.770 kWh
Stroomverbruik kWh3585 kWh
Gemiddelde energierekening€179,70

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Manderfeld juli 2024

Een universele subsidieregeling is er niet meer in België. Een aantal gemeenten hanteren wel regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be tref je hoe het ervoor staat in de gemeente Büllingen. Geen resultaten? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Büllingen bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Manderfeld
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, bpost bank energie lening, Crelan eco Energy. Dit zijn speciale leningen waardoor huishoudens tegen een lage rente een lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die oudere woningen aanmoedigt om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Val jij in deze categorie? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4490), dan pak je al snel €557. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je terug op het net injecteren. Daarvoor krijg jeeen gepaste vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit overschot. De plannen zijn om dit te veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al enkele honderdduizenden consumenten hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type/merk, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De verwachte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Manderfeld zitten vaak tussen de €5200 en €6500 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Verwachte opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen wekt op plusminus 3010 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Delta of Vandebron betaal je voor dit stukje stroom wel €752,50 (prijspeil juli 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Manderfeld kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hieronder ontdek je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118207€3550 – €4500€390
2281013€5025 – €5800€500
3343015€5900 – €6275€825
4414016€6400 – €6625€940
5450019€6975 – €7175€1010
6483022€7500 – €8125€1060

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het in lijn is met een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Verder is ligging onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Met hulp van de zonnepanelencheck Manderfeld bekijk jij of je dak geschikt is voor montage. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Manderfeld bedraagt 3585 kWh. Dit staat voor omstreeks 11 panelen van 315 wattpiek. Belangrijk: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 925 kWh zijn 5 zonnepanelen voldoende, voor 1950 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2975 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3900 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen verschilt niet veel. Bijna alle bewoners bestellen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er is ook een all-black variant. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Daarnaast kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning noodzakelijk in Manderfeld?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning niet noodzakelijk. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Doorgaans is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-manderfeld

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Populaire zonnepanelen bedrijven in Manderfeld vergelijken? Door het advies hieronder zoek je in korte tijd een betrouwbare monteur in jouw omgeving. Verscheidene leveranciers hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de tarieven. Houd ook rekening met certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Betreft het een zakelijke of particuliere vraag? Is het een huurwoning of koophuis? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdrachtomschrijving

  Beschrijf de karakteristieken van het huis. Het type huis (schuin en/of plat) en de ligging van het huis zijn cruciaal. Selecteer ook de gewenste uitvoerdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De adviseur verschaft dan namelijk betrouwbaar zonnepanelen advies in Manderfeld.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het gaat hier om uw voornaam + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het emailadres. Dan is het duidelijk hoe we contact kunnen leggen indien er onduidelijkheden zijn. Aansluitend zenden zij de proposities (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Binnen een paar dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van specialisten die goed staan aangeschreven. Kijk niet alleen naar de laagste offerte, maar kijk goed naar certificaten en keurmerken (zoals bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk) en vraag naar recente projecten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur jij een huis en is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Goed nieuws, ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er verschijnen allerlei interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere verenigingen die grond of een dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De tarieven beginnen bij €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een grote som geld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Hoe dat werkt? Denk aan met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Manderfeld op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Manderfeld
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Manderfeld een vergoeding aan de distributienetbeheerder – ook genoemd het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Vlamingen die beschikken over een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!