Elsenborn

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Elsenborn? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en hebben een prima rendement. Gebruikmakend van zonnepanelen op je woning kan je zelf stroom opwekken. Door o.a. de dalende prijzen van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de speciale terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is mijn woning hiervoor geschikt? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Aan de hand van onze vergelijker doorzoek jij accurate aanbevelingen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Elsenborn!

zonnepanelen installateur 4750
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Lange levensduur.

ProvincieLuik
GemeenteButgenbach
Postcode47500
Gasverbruik23.760 kWh
Stroomverbruik kWh3580 kWh
Gemiddelde energierekening€179,55

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Elsenborn mei 2024

Een landelijke subsidiepot is er jammer genoeg niet in België. In een aantal gemeenten vind je speciale premies en/of leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be lees je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Butgenbach. Geen resultaten? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Butgenbach zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Elsenborn
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huishoudens heel voordelig een speciaal type lening kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor het installeren van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4480), dan pak je al snel €555. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een gepaste vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: deze traditionele energiemeters worden ingeruild voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement komt overeen met een royale 5% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden consumenten hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen hangt af van het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe voordeliger het is. Dit is het effect van de situatie dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De verwachte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Elsenborn fluctueren tussen de €4000 en €5800, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Geschatte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen draait uit op pak ‘m beet 3000 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Greenchoice en Oxxio betaal je al snel €750,00 (tarief mei 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Elsenborn bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de tabel lees jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117907€3700 – €4250€440
2271012€5075 – €5725€500
3340016€5925 – €6225€750
4396018€6400 – €6750€940
5463020€7100 – €7150€1030
6495023€7625 – €8150€1090

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Kunnen er panelen op mijn dak?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het in lijn is met een aantal condities: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is het efficiëntst), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een sterk dak. Tevens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Omwille van de zonnepanelencheck Elsenborn zie je de geschiktheid van je dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Elsenborn is 3580 kWh. Hiervoor heb je nodig ongeveer 10 zonnepanelen van 280 wattpiek. Belangrijk: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor verbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 5 zonnepanelen gewenst, voor 1875 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2900 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3875 kWh kan je uit de voeten met 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is vrijwel hetzelfde. Meer dan de helft van de klanten kopen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Evenzeer kun je kiezen voor dunne-film panelen. Deze panelen hebben een fraai uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Hoe zit het met een vergunning in Elsenborn?

Voor het laten leggen van zonnepanelen bovenop uw huis geldt er geen vergunningplicht. Deze regel gaat niet op bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Dikwijls moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-elsenborn

Installateur zonnepanelen zoeken

Populaire zonnepanelen bedrijven in Elsenborn vergelijken? Middels het onderstaande stappenplan vind jij in enkele stappen een professionele aanbieder in jouw eigen buurt. Het merendeel van de specialisten hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de kosten. Bekijk ook eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Gaat het om een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Gaat het om een aangekochte woning of huur je? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Schets zo concreet mogelijk het huis. Het genre woning (schuin en/of plat) en de ligging van de woning zijn zaken die van belang zijn. Selecteer vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur biedt zo actueel zonnepanelen advies in Elsenborn.

 4. Voorkeur voor contact

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. We vragen om uw voornaam + achternaam, het 06-nummer, en het emailadres. Hierdoor is het helder hoe je te bereiken bent als er iets niet helemaal duidelijk is. Daaropvolgend ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na uiterlijk een week volgt er een transparante offerte van experts die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar kijk goed naar kleine lettertjes/certificaten (zoals ISO certificaat, CE-keurmerk, RoHS certificaat, VDE keurmerk) en vraag naar recente projecten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit is geen issues meer: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er verschijnen meerdere duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn bedrijven die een stukje dak willen voorzien van zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Huren kan al vanaf €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huur van de panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Voldoende eigen geld is dan ook geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijvoorbeeld met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Elsenborn op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Elsenborn
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Elsenborn aanvullend capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Vlamingen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!