Hauset

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Hauset? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en heb je razendsnel terugverdiend. Door gebruik te maken van innovatieve zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Ten gevolg van dalende prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de welbekende terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan dit ook op ons dak? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Gebruikmakend van onze vergelijker check je samengestelde gegevens die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Hauset!

zonnepanelen installateur 4730
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Groene investering.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieLuik
GemeenteRaeren
Postcode47300
Gasverbruik23.740 kWh
Stroomverbruik kWh3570 kWh
Gemiddelde energierekening€179,24

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Hauset mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet beschikbaar in België. Er zijn nog wel gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website energiesparen.be doorzoek jij de spelregels in de gemeente Raeren. Kan je hier niets over vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €900,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Raeren zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Hauset
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Beobank ecokrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dit zijn interessante leningen waarmee huizeneigenaren erg goedkoop een speciale lening kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4460), dan is het belastingvoordeel al gauw €553. Houd rekening met 2 aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je weer terug injecteren aan het net. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een gepaste vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de ouderwetse tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een royale 4% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze planeet, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen is gebaseerd op het soort paneel, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te voordeliger het is. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De actuele kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Hauset liggen tussen de €5300 en €5700 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Geschatte opbrengsten
Een set met 10 panelen staat gelijk aan circa pak ‘m beet 2980 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Delta en/of Oxxio betaal je al snel €745,00 (prijspeil mei 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Hauset kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het volgende overzicht check je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117006€3575 – €4275€400
2307013€5300 – €5675€525
3360015€5925 – €6125€875
4386016€6425 – €6700€930
5438020€6975 – €7225€980
6480022€7400 – €8025€1080

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het klopt met een aantal condities: voldoende plek beschikbaar, een positie gericht tussen westen of oosten (meest ideale is het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak met een goede constructie. Tevens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Door de zonnepanelencheck Hauset vind jij de geschiktheid van je dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hauset bedraagt 3570 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig ongeveer 12 zonnepanelen van 280 wattpiek. Toelichting: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Maak ook een inschatting van veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 925 kWh zijn 5 panelen genoeg, voor 1900 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2900 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3950 kWh wordt vaak gekozen voor 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is gelijkwaardig. De doorsnee bewoners bestellen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Daarnaast bestaan er dunne-film zonnepanelen. Deze panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Moet ik een vergunning aanvragen in Hauset?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op het huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. In de regel is het verkrijgen van een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hauset

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Hauset vergelijken? Door het onderstaande stappenplan vergelijk je in korte tijd een professionele expert in jouw omgeving. Een aantal adviseurs hebben de beschikking over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de kosten. Kijk goed naar certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Praten we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Treft het een woning in privé-bezit? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat zijn je wensen?

  Schets zo concreet mogelijk het huis. Het genre dak (plat of schuin) en de geografische ligging van het huis zijn cruciaal. Selecteer ook een installatiedatum die uitkomt. Maak ook gebruik van het vrije veld. De expert geeft dan goedzonnepanelen advies in Hauset.

 4. Overige contactgegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Van belang zijn uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en uw huidige mailadres. Vandaar weten wij hoe we contact kunnen opnemen als er meer info benodigd is. Aansluitend zenden zij de offertes.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen een week ontvang je (een aantal) offertes van installatiebedrijven met een goede naam in de buurt. Focus niet uitsluitend op de aantrekkelijkste prijs, maar check ook relevante keurmerken (voorbeelden zijn IEC keurmerk, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage) en vraag naar recente projecten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur je een woning en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of is het gewoon te duur? Goed nieuws, je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er verschijnen verscheidene prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor scholen die grond of een dak willen volleggen met zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Huren kan al vanaf €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag ligt vast, en loopt niet op.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Je kunt denken aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Hauset op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Hauset
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Hauset een vergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik dit betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomAls gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €89,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!