Borchtlombeek

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Borchtlombeek? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en leveren ook nog eens euro’s op. Met thuis geïnstalleerde zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Omwille van de dalende inkoopprijs, de 6% BTW regeling en de speciale terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan dit ook op ons dak? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Door deze pagina doorzoek jij praktische adviezen die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Borchtlombeek!

zonnepanelen installateur 1761
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteRoosdaal
Postcode17610
Gasverbruik21.470 kWh
Stroomverbruik kWh3435 kWh
Gemiddelde energierekening€166,75

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Borchtlombeek april 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er jammer genoeg niet in België. Regelmatig hebben gemeenten speciale premies en/of leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek je wat er precies mogelijk is in de gemeente Roosdaal. Kan je hier niets over vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Roosdaal kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Middels de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Borchtlombeek
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening, Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor gezinnen verrassend voordelig een krediet kunnen nemen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun woning energiezuiniger te maken. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4940), dan is jouw winst al gauw €612. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het is een woning die 100% particulier is en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je terug op het net injecteren. Daarvoor krijg jeeen passende vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de traditionele tellers worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement komt overeen met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden woningeigenaren hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper het wordt. Dit is het effect van de situatie dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geraamde kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Borchtlombeek liggen tussen om en nabij de €4200 en €6500 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen draait uit op zo’n 2860 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Essent en Powerpeers betaal je daarvoor zo’n €715,00 (prijs april 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Borchtlombeek kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de volgende paragraaf vind je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120308€3500 – €4475€430
2294011€5250 – €5900€625
3335015€5950 – €6150€875
4389017€6300 – €6625€910
5431020€6950 – €7175€1030
6484023€7650 – €7825€1050

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het schikt naar een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is ideaal), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak. Mede is een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Wegens de zonnepanelencheck Borchtlombeek achterhaal je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Borchtlombeek is 3435 kWh. Je hebt dus nodig grofweg 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Concreet: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er minder nodig. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 5 pv-panelen voldoende, voor 1950 kWh zijn dat er 7, voor 2875 kWh zijn dat er 11, en voor 4000 kWh moet je uitgaan van 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is ongeveer gelijk. Meer dan de helft van de bewoners prefereren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Ook bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De kosten zijn lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Heb ik een vergunning nodig in Borchtlombeek?

Puur voor PV-panelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Dit is wel het geval bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Normaliter is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-borchtlombeek

Een zonnepanelen-installateur vinden

Erkende zonnepanelen bedrijven in Borchtlombeek vergelijken? Dankzij de adviezen van onze specialisten vergelijk je binnen enkele minuten een deskundige aanbieder in de buurt. Verschillende leveranciers hebben een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijzen. Bekijk ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet elke installateur is in je regio actief. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Spreken we over een particuliere of zakelijke vraag? Betreft het een woning in privé-bezit? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Detailleer duidelijk het huis. De huis-categorie (schuin & plat) en de geografische ligging van de woning zijn zaken die van belang zijn. Maak daarna een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De specialist geeft dan uitstekend zonnepanelen advies in Borchtlombeek.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. We vragen om jouw voornaam en achternaam, een (vast) telefoonnummer en het mailadres. Daardoor is het duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Aansluitend krijgt u natuurlijk de proposities (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  In een week ontvang je (een aantal) offertes van installatiebedrijven uit uw regio. Kijk verder dan de goedkoopste aanbieder, maar houd ook rekening met de benodigde certificaten (zoals Recyclage, CE-keurmerk, RoHS certificaat, VDE keurmerk) en verhalen van andere klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dan is er een oplossing, want ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er zijn nogal wat bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name verenigingen die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Beschikbaar vanaf €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De totale huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een grote som geld is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Denk aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Borchtlombeek op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Borchtlombeek
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Borchtlombeek verplichte kost – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Vlamingen met een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Werk jij met een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!