Oetingen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Oetingen? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en heb je razendsnel terugverdiend. Met behulp van zonnepanelen op jouw woning wek je in eigen beheer groene stroom op. Mede door dalende kosten, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Geholpen door deze website check je waardevolle details die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Oetingen!

zonnepanelen installateur 1755
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteGooik
Postcode17550
Gasverbruik21.430 kWh
Stroomverbruik kWh3415 kWh
Gemiddelde energierekening€166,13

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Oetingen mei 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. In sommige gemeenten zijn er interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be bekijk je hoe het ervoor staat in de gemeente Gooik. Is er niets over te lezen? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €800,00. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Gooik zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Oetingen
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee woningeigenaren tegen een lage rente een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4900), dan is jouw winst al gauw €607. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, injecteer je terug op het energienet. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een soort vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Wek je meer op dan je verbruikt? Op dat moment heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is in lijn met een 4 procent spaarrente. Dit komt niet alleen ten goede van onze aardbol, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al ruim tienduizenden woningeigenaren kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen is gebaseerd op het model, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe betaalbaarder het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geraamde kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Oetingen zitten vaak tussen de €5100 en €5800, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en rendement
Een set bestaande uit 10 pv-panelen genereert circa 2820 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Budget Energie of NLE betaal je daarvoor zo’n €705,00 (tarieven mei 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Oetingen kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het volgende overzicht bekijk je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118907€3550 – €4300€390
2272012€5075 – €5875€625
3346014€5900 – €6250€750
4411018€6400 – €6750€900
5431020€7100 – €7300€1030
6487022€7525 – €8150€1040

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het conformeert aan een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gelegen tussen het westen en oosten (het liefst focus op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak. Tevens is een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Omwille van de zonnepanelencheck Oetingen ontdek jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oetingen is 3415 kWh. Je hebt dus nodig rond de 10 zonnepanelen van 300 wattpiek. Belangrijk: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw situatie kan verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen gewenst, voor 1975 kWh gaan we uit van 7, voor 3000 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3925 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen komt aardig overeen. De doorsnee investeerders kopen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Eveneens vinden we dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen liggen mooi onopvallend op het dak. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning verplicht in Oetingen?

Voor het leggen van PV-panelen op het huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Dit geldt niet voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Normaliter is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-oetingen

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Oetingen vergelijken? Door onderstaande tips heb je in korte tijd een uitmuntende expert in de regio. Het merendeel van de leveranciers bieden een kleine showroom waar je de producten in detail kunt zien. Let niet alleen op de verkoopprijs. Houd ook rekening met eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Spreken we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Praten we over uw eigen woning of een huurhuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Specificeer zo concreet mogelijk het huis. De dak-categorie (plat + schuin) en de focus-richting van het dak zijn relevant. Selecteer daarna een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De deskundige geeft op die manier geschikt zonnepanelen advies in Oetingen.

 4. Overige gegevens invullen

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Van belang zijn naam, telefoonnummer en uw huidige mailadres. Hierdoor is het duidelijk hoe je te bereiken bent in het geval er extra info nodig is. Aansluitend krijgt u natuurlijk de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Na een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van deskundigen met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar de voordeligste tarieven, maar check ook relevante keurmerken (bijv. RoHS certificaat, VDE keurmerk, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en beoordelingen van anderen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur je een woning en zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of is het gewoon te duur? Goed nieuws, je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We onderscheiden meerdere rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name gebouwendie een stuk van het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kan al vanaf €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Of denk aan een meer collectief project. Zoals met buren zonnepanelen laten plaatsen in Oetingen op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Oetingen
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Oetingen een bijdrage – ook genoemd het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Belgen met de terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!