Leerbeek

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Leerbeek? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en leveren ook nog eens euro’s op. Door middel van thuis geïnstalleerde zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Door o.a. de dalende prijzen van de panelen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is mijn dak geschikt? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Dankzij onze tool check je praktische aanbevelingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Leerbeek!

zonnepanelen installateur 1755
 • Structureel lagere energiekost.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteGooik
Postcode17550
Gasverbruik21.420 kWh
Stroomverbruik kWh3410 kWh
Gemiddelde energierekening€165,98

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Leerbeek mei 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. Wel bestaan er gemeenten met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door te surfen naar energiesparen.be bekijk jij wat de regels zijn in de gemeente Gooik. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Gooik zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Met de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Leerbeek
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dit zijn interessante leningen waardoor gezinnen extra goedkoop een groene lening kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4890), dan is jouw winst al gauw €606. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan worden teruggeleverd aan de leverancier. In ruil ontvang je een vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Op dat moment heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden vervangen voor slimme meters. In 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 4 procent rente. Dit komt niet alleen ten goede van onze aardbol, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden woningen zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen is gebaseerd op de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe voordeliger het is. De reden daarvan is: omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een aanbieding met 10 panelen in Leerbeek fluctueren tussen de €4200 en €6400, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Verwachte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen resulteert in plusminus 2810 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Greenchoice of Qurrent betaal je hiervoor wel €702,50 (kosten mei 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Leerbeek bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de tabel ontdek je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119708€3700 – €4250€420
2305013€5000 – €5800€550
3352015€6025 – €6050€800
4418016€6400 – €6750€900
5449019€7075 – €7200€1000
6498021€7650 – €8075€1100

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het voldoet aan een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een oriëntatie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een sterk dak. Eveneens is een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Wegens de zonnepanelencheck Leerbeek tref je of uw dak in aanmerking komt. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Leerbeek bedraagt 3410 kWh. Hiervoor heb je nodig rond de 10 zonnepanelen van 315 wattpiek. Disclaimer: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen gewenst, voor 1800 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2850 kWh gaan we uit van 11, en voor 3975 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. Meer dan 50% van de investeerders prefereren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Verder kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Leerbeek?

Voor panelen op uw woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Dit geldt niet voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In de regel moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-leerbeek

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Leerbeek vergelijken? Met onderstaande tips tref jij binnen enkele minuten een betrouwbare vakspecialist in je woonplaats. De meeste aanbieders hebben de beschikking over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk verder dan de prijs. Vraag ook om vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Spreken we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het een huurhuis of koopwoning? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project beschrijven

  Specificeer de aard van de woning. Het type huis (plat of schuin) en de focus-richting van het huis zijn hierin van enorm belang. Kies vervolgens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. Het installatiebedrijf biedt zo interessant zonnepanelen advies in Leerbeek.

 4. Overige gegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. We vragen om jouw voornaam en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het emailadres. Zo weten wij ook hoe we met jou in contact kunnen komen in het geval er extra info nodig is. Daarna zenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 4-5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van adviseurs met een goede naam in de buurt. Kijk verder dan de beste aanschafprijs, maar bekijk ook eventuele keurmerken (bijvoorbeeld IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, CE-keurmerk) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of is het gewoon te duur? Dit hoeft geen probleem te zijn: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er ontwikkelen allerlei mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gymzalen die hun dak/grond willen vrijgeven voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Huren kan al vanaf €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De totale huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet nodig.
 • Of neem zelf het initiatief. Zoals met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Leerbeek op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Leerbeek
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Leerbeek verplichte kost – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen met pv-panelen waar sprake is van een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waar komt dit vandaan? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!