Proven

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Proven? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en hebben een prima rendement. Op basis van de nieuwste zonnepanelen is het mogelijk eigen energie te genereren. Omwille van de steeds gunstigere prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Door middel van onze tool lees je bruikbare info m.b.t. zonnepanelen kopen in Proven!

zonnepanelen installateur 8972
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Groene investering.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • BTW terugvragen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeentePoperinge
Postcode89720
Gasverbruik23.460 kWh
Stroomverbruik kWh3493,26932759249 kWh
Gemiddelde energierekening€176,35

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Proven september 2023

Een universele subsidieregeling is er niet in België. In verschillende gemeenten zien we een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be bekijk jij wat de regels zijn in de gemeente Poperinge. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Poperinge zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Proven
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals bpost bank energie lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze groene leningen waarmee huishoudens tegen een speciaal rentetarief een krediet kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Voor zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4930), dan pak je al snel €611. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, wordt teruggeleverd aan het net. Ter compensatie krijg je natuurlijk een vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dit geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers worden ingeruild voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is in lijn met een royale 6% spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden huishoudens hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De prijs van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type/merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe voordeliger het is. Dit wordt gerealiseerd doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Proven variëren tussen de €5000 en €6400 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Geschatte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat voor ongeveer 2810 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Essent en/of NLE betaal je voor dit stukje stroom wel €702,50 (vergoeding september 2023). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Proven bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de tabel check je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117507€3425 – €4300€420
2295013€5050 – €5625€650
3342016€5900 – €6050€775
4390018€6300 – €6750€910
5447020€6950 – €7125€1030
6494023€7475 – €7825€1040

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn woning geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het voldoet aan een aantal randvoorwaarden: voldoende plek beschikbaar, een oriëntatie tussen het oosten en westen (zuiden is aan te raden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een sterk dak. Eveneens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Vanwege de zonnepanelencheck Proven bekijk je of uw dak in aanmerking komt. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Proven is 3493,26932759249 kWh. Dat staat gelijk aan pakweg 12 pv-panelen van 325 wattpiek. Concreet: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je er ook minder te leggen. Houd ook rekening met de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 975 kWh zijn 5 zonnepanelen voldoende, voor 1925 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2800 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3800 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement verschilt niet veel. Meer dan de helft van de huizenbezitters kiezen voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Bovendien bestaan er dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen vallen veel minder op. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het vermogen is ook wat minder.

Welke vergunning moet ik hebben in Proven?

Voor het plaatsen van PV-panelen op uw dak hoeft men geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Doorgaans is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-proven

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Proven vergelijken? Dankzij tips van onze adviseurs vind je snel en eenvoudig een betrouwbare vakman in jouw omgeving. De meeste bedrijven hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Let niet alleen op de aanschafprijzen. Houd ook rekening met certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Betreft het een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdrachtomschrijving

  Beschrijf duidelijk de woning. Het type woning (plat of schuin) en de oriëntatie van het huis zijn daarin van belang. Kies tevens een dag en tijdstip voor installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist geeft op die manier interessant zonnepanelen advies in Proven.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het betreft uw voornaam + achternaam, een mobiel/vast nummer, en een e-mailadres. Op die manier is het helder hoe we je het beste kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Nadien zenden zij de offertes.

 5. Vergelijk offertes

  Na een paar dagen ontvang je een offerte op maat van adviseurs met een goede naam in de buurt. Beperk je niet alleen tot de goedkoopste aanbieder, maar wees scherp op voorwaarden/keurmerken (voorbeelden zijn RoHS certificaat, IEC keurmerk, CE-keurmerk, TÜV keurmerk) en verhalen van andere klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of is de investering nu te groot? Goed om te weten: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We kennen verscheidene aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan verenigingen die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kost om en nabij de €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is is geen voorwaarde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijv. samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Proven op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Proven
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Proven een vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor consumenten die beschikken over een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waar komt dit vandaan? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €90,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!