Watou

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Watou? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en winstgevend. Op basis van zonnepanelen op jouw woning kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Wegens de dalende prijzen van de panelen, de 6% BTW regeling en de speciale terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Via onze tool doorzoek je actuele gegevens die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Watou!

zonnepanelen installateur 8978
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeentePoperinge
Postcode89780
Gasverbruik23.480 kWh
Stroomverbruik kWh3493,89416482925 kWh
Gemiddelde energierekening€176,45

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Watou juli 2024

Een universele subsidieregeling is er niet meer in België. Er zijn nog wel gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be vind je de spelregels in de gemeente Poperinge. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Poperinge zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Watou
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huishoudens tegen een lage rente een krediet kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4950), dan profiteer je al van een korting van zo’n €614. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. In ruil ontvang je een vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dit geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met 4% rente. Niet alleen gunstig voor onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden consumenten kozen reeds voor een panelen-installatie.

Verkoopprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door de paneel variant, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te voordeliger de investering. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Watou komen doorgaans uit tussen de €4400 en €6500, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en rendement
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa zo’n 2830 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Delta of NLE betaal je voor dit stukje stroom wel €707,50 (tarieven juli 2024). Via goedkope zonnepanelen in Watou kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de volgende paragraaf vind je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119008€3575 – €4200€400
2288011€5150 – €5650€575
3327015€6075 – €6125€725
4387018€6350 – €6825€890
5453020€6950 – €7250€980
6511022€7700 – €7875€1080

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het in lijn is met een aantal voorwaarden: voldoende ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is ideaal), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Door o.a. de zonnepanelencheck Watou achterhaal jij de geschiktheid van je dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Watou is 3493,89416482925 kWh. Dit staat voor grofweg 10 pv-panelen van 325 wattpiek. Aanbeveling: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er minder nodig. Let ook op het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen toereikend, voor 1900 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2925 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3875 kWh moet je uitgaan van 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. De gemiddelde klanten verkiezen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Tevens kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De prijs is erg gunstig, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Moet ik een vergunning aanvragen in Watou?

Tijdens de montage van PV-panelen op een woning is geen vergunning nodig. Dit geldt niet voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In de regel is een vergunning noodzakelijk als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-watou

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Watou vergelijken? Met behulp van het onderstaande stappenplan heb je in enkele stappen een professionele expert in jouw streek. Een aantal monteurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Er is meer dan alleen de kosten. Check ook certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zo ontvang je enkel offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Spreken we over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Treft het een aangekochte woning of huur je? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat zijn je wensen?

  Schets de karakteristieken van de woning. Het soort dak (plat + schuin) en de geografische ligging van de woning zijn daarin van belang. Kies tevens een globale planning voor de installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De deskundige geeft op die manier actueel zonnepanelen advies in Watou.

 4. Contactgegevens verstrekken

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Het gaat hier om je voor- en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en een e-mailadres. Vandaar weten we hoe we je het beste kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Daarna versturen ze de offertes.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen een paar dagen ontvang je een offerte op maat van specialisten uit de regio. Er is meer dan alleen de voordeligste tarieven, maar let ook op de benodigde certificaten (voorbeelden zijn Recyclage, TÜV keurmerk, CE-keurmerk, VDE keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of is de investering nu te groot? Goed om te weten: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We kennen diverse duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor scholen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De tarieven beginnen bij €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is is geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Denk aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Watou op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Watou
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Watou een distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Belgen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €95,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!